Linkovi

Mešoviti rezultati kalifornijske ekonomije


Nezaposlenina jednom od sajmova zapošljavanja u Kaliforniji
Nezaposlenina jednom od sajmova zapošljavanja u Kaliforniji

Iako joj je recesija usporila rast, kalifornijska ekonomija još uvek je ogromna i bila bi peta u svetu da je Kalifornija samostalna zemlja.

Međunarodna trgovina se oporavlja, a prošle godine je dramatično porasla. Ekonomista Nensi Sidu, iz Korporacije za ekonomski razvoj okruga Los Anđeles, kaže da i visokotehnološki sektor dobro napreduje.

"Nove aplikacije za internet, za mobilne telefone i, naravno, sajtovi za druženje. Takve kompanije - Epl, Gugl i druge slične njima - otvaraju radna mesta tragajući za najboljima i najpametnijima", kaže Nensi Sidu.

Maloprodaja se delimično oporavila od recesije i neki kupci ponovo troše novac. Ali trgovac sitnom robom, Liang Liang, žali se na skupu nabavku i slabu potražnju. Uvozna kućna dekoracija i turistički suveniri slabo se traže kaže on, a pamučne majice su od januara poskupele za četvrtinu.

"Da, još je loše. Za mene - još uvek je loše", kaže Liang.

Ipak, honorarci nalaze poslove - a i profesionalci, kao što su advokati i računovođe, prolaze bolje. Filmska proizvodnja je porasla pa i filmski radnici imaju sve više posla.

Ovaj montažer zvuka radi po ugovoru, kreirajući kod kuće tonske efekte za dugometražne filmove i kaže da ove godine ima mnogo posla.

Ali kalifornijske firme moraju da se bore sa problemima kao što su zagušenja na putevima, dotrajale pruge i vazduhoplovne i morske luke. Kalifornija je pri dnu spiska američkih država po kvalitetu infrastrukture, kaže ekonomista Suzen Trimbat, koja priprema jednu studiju za Američku privrednu komoru.

Ona kaže da poljoprivredni proizvodi, bilo sa Zapadne obale ili iz Nebraske, zbog loše infrastrukture često putuju zaobilaznim putevima.

"Sa polja se prevoze kamionima, pa železnicom do neke luke. U nekim slučajevima idu 800 do 1600 kilometara na jug pre nego što krenu na sever, zato što nam transportna infrastruktura nije takva kakva bi trebalo da bude da bismo ostali globalno konkurentni", kaže Suzen Trimbat.

Analitičari kažu da je najveći problem Kalifornije njeno posustalo tržište nekretnina, koje opterećuje ekonomiju i koje je dovelo do smanjenja prihoda od poreza, što pogađa lokalne vlasti i škole.

Međutim neki investitori u Silikonskoj dolini dobro zarađuju pa će više od 6 milijardi dolara neočekivanih prihoda pomoći Kaliforniji da ublaži budžetski deficit. Ipak, državi treba još gotovo 10 milijardi dolara da zatvori rupu u budžetu pa mnogim državnim službenicima i nastavnicima preti otkaz.

Ekonomski analitičari kažu da će pored kratkoročnih rešenja Kaliforniji biti potrebna i ona dugoročna, da bi njena privreda ostala konkurentna.

XS
SM
MD
LG