Linkovi

Obama u Bakingemskoj palati


Predsednika Obamu i njegovu suprugu Mišel dočekali su u Bakingemskoj palati kraljica Elizabeta i njen suprug princ Filip
Predsednika Obamu i njegovu suprugu Mišel dočekali su u Bakingemskoj palati kraljica Elizabeta i njen suprug princ Filip

Američki predsjednik Barak Obama i prva dama SAD Mišel Obama su prvi dan državne posjete Britaniji proveli sa britanskom kraljevskom porodicom. Obamina posjeta, kako izvještava naš dopisnik iz Londona, mogla bi dodatno da poboljša odnose dvije zemlje.

U Londonu su ponovo uvedene oštre mjere bezbjednosti, samo nekoliko nedjelja nakon što je centar grada bio blokiran zbog kraljevskog vjenčanja. Ulice Londona su danas ispažnjene zbog drugog velikog događaja - prve državne posjete predsjednika Obame Britaniji. Kraljica Elizabeta Druga i njen suprug, princ Filip, dočekali su američkog predsjednika i prvu damu SAD u Bakingemskoj palate, gdje će provesti dvije noći.

Predsjednik i Mišel Obama prvi put su se susreli sa svojim kraljevskim domaćinima prije dvije godine. Ovog puta su se takođe kratko sastali sa tek vjenčanim kraljevskim parom, princom Vilijamom i Ketrin Midlton, prije nego što su prisustvovali ceremoniji dočeka u okviru koje je predsjedniku odata počast sa 41 plotunom, dok se u vrtu palate svirala američka nacionalna himna.

Predsednik Obama i princ Filip sa počasnom gardom u Bakingemskoj palati
Predsednik Obama i princ Filip sa počasnom gardom u Bakingemskoj palati

Današnji doček bio je dio tradicionalne pompe koja prate državne posjete, koje su važan oblik diplomatskih kontakata između zemalja. Cilj Obamine posjete, koja je privkula veliku pažnju u Britaniji, je da se pokažu bliski odnosi dvije zemlje. Evo kako Britanci za Glas Amerike komentarišu te odnose.

Mislim da su prilično dobri. Dvije zemlje pomažu jedna drugoj kada je riječ o ratovima politici i svim ostalim pitanjima. Barak je veoma povezan sa našim parlamentom, kao što smo i mi sa Amerikom. Pomogli smo u borbi protiv terorizma. Veliki broj Britanaca takođe provodi odmor u Americi.”

“Pojedini i dalje misle da je Britanija neka vrsta supersile, što nije više. Ali Amerika jeste i dobro je biti saveznik najmoćnije zemlje u svijetu. Bilo bi glupo to zanemariti.”

Mislim da pojedini naši premijeri nisu uvijek imali dobre odnose sa predsjednicima. Odnosi moraju biti srdačni, ali očigledno postoje određene ličnosti koje se ne slažu uvijek dobro. To nije sučaj sa trenutnim liderima.”

Britanski premijer Dejvid Kameron i njegova supruga ugostili su Baraka i Mišel Obamu u Dauning stritu broj 10. Dva lidera razgovarala su o velikom broju pitanja, između ostalih, krizi u Avganistanu i na Bliskom istoku, te iranskim nuklearnim ambicijama. Predsjednik će se, kako je planirano, sjutra obratiti parlamentu. Večerašnji planovi pak predviđaju banket u Bakingemskoj palati, na kojem će supružnici Obama biti počasni gosti. Očekuje se i da će večeru obilježiti ista ceremonija i sjaj, poput današnjeg dočeka.

XS
SM
MD
LG