Linkovi

Glasine o smaku sveta


Neki hrišćanski vernici veruju da će Smak sveta početi sutra, snažnim zemljotresima i drugim prirodnim katastrofama.
Neki hrišćanski vernici veruju da će Smak sveta početi sutra, snažnim zemljotresima i drugim prirodnim katastrofama.

Jedan američki radijski propovednik predviđa da će biblijsko predskazanje kraja sveta da se dogodi već sutra. To upozorenje izazvalo je podsmeh, ali pristalice pomenutog propovednika ipak putuju širom Amerike upozoravajući narod da samo što nije stigla Apokalipsa. U međuvremenu, poznavaoci Biblije kažu da je pojam kraja sveta duboko ukorenjen među vernicima u Americi.

Poruka se emituje preko Family radio - mreže radiostanica u SAD i drugim zemljama koju predvodi 89-godišnji Herold Kemping. Program te mreže može se pratiti i na internetu na adresi familyradio.com. Kemping nije pravi propovednik niti je povezan sa bilo kojom crkvom, ali on je izučavao bibliju i tvrdi da će Sudnji dan početi sutra, 21. maja.

„Bibilija navodi da će se dogoditi zemljotres najveći koji je zemlja doživela,“ rekao je Kemp u intervjuu za Glas Amerike.

Prema hriščanskoj veri, pravednici će u tom trenutku otići na nebo, radi povratka Isusa Hrista, a grešnici će pretrpeti katastrofu i naći se pred „sudnjim danom“ na Zemlji.

Kemping priznaje da je takvu prognozu dao i ranije, 1994, ali insistira da ovog puta neće pogrešiti.

„Nema nikakve sumnje! Ni najmanje! Ni najmanje! Desiće se“, kaže on, „i biće neizmerno zastrašujuće. Neizmerno stravično. Ali, biće propraćeno božijom porukom celom svetu.“

Njegovi sledbenici već duže vremena šire upozorenje o smaku sveta putujući u karavanima uzduž i popreko Amerike, a upozorenje lepe i po bilbordima po glavnim autopoutevima.

Prema rezultatima istraživanja Foruma Pju, vašingtonskog centra za istraživanje javnog mnjenja o religiji, koje je sprovedeno 2006., oko 20 odsto Amerikanaca veruje da će doživeti povratak Isusa Hrista. Čak je bivši predsednik Ronald Regan u svom dnevniku zabeležio da se približava Armagedon, odnosno bitka između dobra i zla.

Kemping, inače po struci građevinski inženjer, kaže da je datum 21. maj izračunao na osnovu nagoveštaja u bibliji. Međutim, Vinson Sinan, pastor Pentekostalne crkve kaže da prema Jevanđelju ni božji sin Isus ne zna kada će nastupiti kraj sveta.

„To bi značilo da ovaj čovek zna nešto što ni Isusu nije poznato,“ kaže taj pastor.

Sinan predaje istoriju religije kao počasni rektor verske škole na Univerzitetu Ratgers u Virdižinija biču, u državi Virdžiniji. Po njegovim rečima lažni proroci još od drugog stoleća pa sve do danas predskazuju tačan datum „Sudnjeg dana.“

„To je stvarno cinično zavaravanje miliona iskrenih vernika i dobrih hrišćana koji veruju u Isusov povratak i Sudnji dan,“ kaže Sinan. „Mislim da je surovo određivati taj dan, jer većina hrišćana veruju da bi Isus mogao da se vrati svakog trenutka. I da uvek treba biti spreman za taj trenutak.“

Anketirani turisti u Vašingtonu odbacuju Kempingovo proročanstvo. Ali nekoliko njih je priznalo da se trude da žive kao da je Sudnji dan na domaku.

„To bi moglo da se desi sutra ili kroz pet hiljada godina, nemam pojma,“ kaže Kit Hejstings iz Pensilvanije. „Ali, biću spreman.“

„Spremna sam kad god se bude desilo,“ kazala je Meri Bet Donateli, iz Ilinoja. „Tako se ja lično osećam. Definitivno verujem da postoji bolje mesto.“

Mnogi se potsmevaju Kempingu i njegovom predskazanju. Na nekim sajtovima objavljene su reklame za žureve u znaku smaka sveta, neki šeretski nude uslugu čuvanja kućnih ljubimaca onima koji budu otišli na nebo.

Ali, šta će se desiti ako se smak sveta ne dogodi? Šta će Kempingove pristalice da rade dan posle, u nedelju 22. maja?

„Mogli bi da okrenu stvar u duhovni događaj koji ne može da se vidi, ali koji je ispunio predskazanje,“ kaže Ketrin Vesinger, profesorka za verske studije na Univerzitetu Lojola, u Nju Orleansu, koja piše o apokaliptičkim pokretima.

„Možda će reći da je bog dao čovečanstvu drugu šansu, tako da će još više pojačati svoju aktivnost, a možda će odrediti drugi datum,“ dodaje ona.

Ketrin Vesinger, međutim, kaže da bi to bilo još jedno razočarenje za njegove pristalice, posle čega bi mnogi mogli da izgube poverenje u religiju i vrate se svojoj kući i svakodnevnom poslu.

XS
SM
MD
LG