Linkovi

Novi napadi u Tripoliju


Oblak dima iznad područja u libijskoj prestonici Tripoliju koje je, prema tvrdnjama libijskih zvaničnika, napadnuto raketama NATO-a
Oblak dima iznad područja u libijskoj prestonici Tripoliju koje je, prema tvrdnjama libijskih zvaničnika, napadnuto raketama NATO-a

Libijski zvaničnici i zdrastveni radnici kažu da su dve osobe ubijene u, kako se tvrdi, vazdušnim napadima NATO-a na Tripoli.

Očevici su potvrdili da je danas u Tripoliju bilo nekoliko eksplozija. Libijski vladini zvaničnici tvrde da su najmanje četiri rakete pogodile jedan kompleks libijskog lidera Moamara Gadafija u tom gradu. Libijska državna televizija je izvestila da je u pomenutim napadima takođe oštećena ambasada Severne Koreje.

U međuvremenu, Britanija je pozvala libijsku opoziciju da otvori kancelariju u Londonu. Premijer Dejvid Kameron je to saopštio posle današnjeg susreta sa Mustafom Abdel-Džalilijem, šefom libijskog opozicionog Nacionalnog prelaznog saveta. Uoči tog sastanka, britanski Forin ofis je saopštio da će zvaničnici takođe razgovarati o predlogu da se libijskim pobunjenicima obezbedi dodatna pomoć, ali ne i naoružanje.

Dan ranije, američki senator Džon Keri najavio je planove za pomoć Nacionalnom prelaznom savetu. Senator Keri je rekao da je u toku priprema zakonskog predloga koji predviđa transfer Gadafijeve zamrznute imovine opozicionom savetu. Keri, koji predsedava senatskim Odborom za spoljne poslove, nije rekao koliko bi vredela ta pomoć, ali je dodao da će ta sredstva biti dovoljna da ublaže krizu sa kojom se suočava savet.

Juče su libijski pobunjenici u Misrati, koja je se nalazi pod opsadom Gadafijevih snaga, saopštili da su posle nekoliko dana teških borbi preuzeli kontrolu nad lokalnim aerodromom, kao i da su zaplenili velike količine oružja i municije.

Opozicioni izvori u Misrati, uključujući komandanta aerodroma, navode da je pod kontrolom čitav aerodrom, koji je služio kao baza Gadafijevim snagama u tom gradu.

Gadafi je sinoć prikazan na državnoj televiziji, prvi put otkako su 30. aprila avioni NATO-a napali jednu kuću u Tripoliju u kojoj su tom prilikom poginuli jedan od njegovih sinova i tri unuka. Na televizijskom snimku se videlo kako Gadafi zaseda sa plemenskim liderima, dok se iza njega video ekran na kome je bio vidljiv jučerašnji datum.

XS
SM
MD
LG