Linkovi

Kraj tevatronskog akceleratora


Fermilab, američkog sekretarijata za energetiku
Fermilab, američkog sekretarijata za energetiku

Posle 25 godina istraživanja subatomskih čestica, tevatronski akcelerator američkog Sekretarijata za energetiku, u laboratoriji Fermi nedaleko od Čikaga, biće uskoro povučen iz upotrebe. Traganje za takozvanom "božjom česticom" u potpunosti će preuzeti novi Veliki hadronski sudarač, u blizini Ženeve.

Više od 15 godina naučnik Robert Roser traga za neuhvatljivim Higsovim bosonom.

"Higsov boson je čestica za koju verujemo da postoji i da može da reši jednačinu standardnog modela, koja na matematički način objašnjava postojanje svemira. Bez te čestice ne možemo da objasnimo postojanje mase", kaže Roser.

Otkriće Higsovog bosona, koga mnogi nazivaju "božjom česticom" dalo bi odgovor na jednu od najvećih tajni.

"Tražimo odgovor na pitanje kako svemir funkcioniše i kako je nastao", kaže Roser.

Uz pomoć tevatronskog akceleratora naučnici su sudarali protone i antiprotone pokušavajući da registruju pojavu Higsovog bosona. Boson nisu našli, ali Roser kaže da su možda pronašli nešto drugo.

Veliki hadronski sudarač u Švajcarskoj
Veliki hadronski sudarač u Švajcarskoj

"Kada pogledamo brojne podatke skupljene tokom 10 godina - sada možemo da analiziramo šta smo sve saznali. Ovde su možda dokazi o postojanju neke nove čestice pa će narednih meseci biti interesantnih podataka", kaže Robert Roser.

Otkriće neke za sada nepoznate čestice moglo bi da bude veliko dostignuće za tevatron.

"Sve ima svoj kraj, a ovo je kraj tevatrona. Imao je sjajnu 25-godišnju karijeru, vrlo dugu među akceleratorima".

Direktor laboratorije Fermi, Pjer Odon, kaže da suma potrebna za nastavak potrage za Higsovim bosonom prevazilazi godišnji budžet njegove laboratorije od 400 miliona dolara.

"To je trećina budžeta laboratorije u Ženevi", kaže Odon.

Veliki hadronski sudarač, u Švajcarskoj, mnogo je veći i snažniji od tevatrona. Kada tevatron bude zatvoren svi važniji eksperimenti sa subatomskim česticama odvijaće se u tom, najvećem u svetu ubrzivaču. Ali američki naučnici nastaviće da učestvuju u istraživanjima u Švajcarskoj.

"15 zemalja učestvovaće u tom eksperimentu. Oko 300 od 600 saradnika su van Sjedinjenih Država, što znači da je reč o veoma velikom multinacionalnom poduhvatu", kaže Robert Roser.

Ali i tevatron će nastaviti da igra ulogu u laboratoriji Fermi. Naučnici nameravaju da ranije nepristupačne delove tunela otvore kako bi omogućili posete onima koje interesuju istraživanja o subatomskim česticama.

XS
SM
MD
LG