Linkovi

Raste pritisak na Siriju


Prizor sa jučerašnjih antivladinih demonstracija u sirijskom lučkom gradu Baniasu
Prizor sa jučerašnjih antivladinih demonstracija u sirijskom lučkom gradu Baniasu

U jeku izveštaja o tome da sve više tenkova i vojnika izlaze na ulice u nastojanju da uguše bunt protiv vlade, međunarodni diplomatski pritisak na Siriju postaje sve veći. Članovi saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas da se dogovore o usvajanju zajedničkog saopštenju u kojem se osuđuje primena nasilja protiv učesnika protesta u Siriji.

Francuski zvaničnici navode da pet zemalja Evropske unije nameravaju da pozovu svoje ambasadore na konsultacije u okviru pritiska na Siriju da okonča represivne mere. Agencija Rojters javlja da će evropski funkcioneru u petak razmatrati mogućnost zavođenja sankcija Siriji.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštio je da će u petak održati specijalnu sednicu o Siriji, takođe sa ciljem da se predsednik Bašar al-Asad privoli da prekine napade na civile.

Juče je generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun zatražio otvaranje nezavisne istrage o tom nasilju, osudivši upotrebu tenkova i bojeve municije tokom gušenja protesta, u kojima je na stotine ljudi ranjeno i ubijeno.

Rano jutros u pribalnom mestu Banias i u Dumi, jednom od predgrađa Damaska, raspoređen je dodatni broj vojnika, dok su u gradu Dara položaji pripadnika snaga bezbednosti dobili pojačanja.

U antivladinim protestima koji su izbili prošlog meseca ubijeno je više od 400 ljudi. Sirijska organizacija za ljudska prava Savasija navodi da je najmanje 500 osoba uhapšeno.

XS
SM
MD
LG