Linkovi

Diskriminacija Roma u SAD?


Romi u SAD tvrde da su diskriminisani
Romi u SAD tvrde da su diskriminisani

Članovi krajnje desničarske mađarske stranke Jobbik, održali su 2. aprila miting protiv, kako su to nazvali „nekontrolisane kriminalne aktivnosti Roma.“ Na suparničkom zboru, koji su organizovale organizacije za zaštitu ljudskih prava, učesnici su morali da budu zaštićeni metalnom barijerom koju je postavila lokalna policija. Na takve skupove protiv Roma se ne može naići u Sjedinjenim Državama, neki Romi koji žive u Americi se žale na diskriminaciju na radnom mestu.

Džin i Eron Vilijams su rođaci i rade na izgradnji puteva u Teksasu, ali često idu za poslom u druge krajeve Amerike. Obojica su Romi, ili kako ih neki nazivaju, Cigani, koji kažu da su često meta etničke diskriminacije. Džin je sačuvao snimak reklame jedne lokalne radio stanice, koju je naručio njihov poslovni suparnik, još 2008. godine. Eron kaže da se proteklih 30 godina dokazao kao besprekoran radnik. Ali, reklama koju ste čuli pokazuje zašto mušterijama ne želi da otkrije da je poreklom Rom.

Bilo bi to isto kao da kažem da sam sablast. Ljudi ne veruju da Cigani uopšte postoje, već misle da taj naziv označava način ponašanja, da ste pokvarenjak i da zato lutate iz mesta u mesto. To sve nije tačno. Reč je o našoj kulturi, zbog koje imamo naviku da se često selimo.“

Filmski radnik Džordž Ilaj takođe tvrdi da su Romi meta diskriminacije, posebno od strane policije. On je snimio dokumentarne filmove bazirane na sopstvenom iskustvu kao Rom koji živi u Sjedinjenim Državama. On priča kako se većina žena u njegovoj porodici bavi gatanjem. Jedna od njih bila je veoma uznemirena prilikom snimanja.

„Pitao sam zašto? Šta sam to pogrešio? Reci mi šta si to ti uradila? U redu je... reci mi šta si to uradila? Znao sam, u stvari, da nije ništa uradila. Mi smo Romi, Cigani. Rekao sam da malo razmisli o tome šta je rekla. I šta mi je odgovorila? Ti si lud, sve ćeš nas strpati u zatvor.“

Penzionisani policajac, Džon Grou živi u Baltimoru. On vodi organizaciju za obuku policajaca koji se bore protiv kivičnih dela koja su kategortisana kao „zloupotreba poverenja,“ odnosno podvala u kojima se novac krade na osnovu lažnog obećanja. On kaže da Romi nisu na meti njegove organizacije. Međutim, dodaje da pomenuta krivična dela često vrše Romi.

„Mi smo usredsređeni na kriminal i na lopove koji sa bave kriminalom. U nekim slučajevima, posebno kada se radi o gatanju, kao i o podvalama prilikom popravki u domaćinstvima, veliki broj osumnjičenih su Romi.“

Međutim, Eron Vilijams smatra da je policija često pristrasna.

„Tako se policija ponaša prema nama. Oni često izmišljaju stvari. Nisu otvoreni prema medijima, ali nedavno u jednom letku za obuku jedna od stvari koja se reklamira je, kako je rečeno, uvid u psihologiju zajednice koja se bavi 'ciganskim' i takozvanim 'putujućim' kriminalom.

„To je posebno društvo koje je evoluiralo i održalo se godinama zahvaljujući stalnom prilagođavanju. Oni imaju svoja posebna pravila kojih se pridržavaju, koja nisu naša. U stvari, naši zakoni im ne odgovaraju“, ističe Grou.

Ien Henkok, profesor na Univerzitetu Teksasa, kaže da ne postoji neki poseban kriminal kojim se bave samo Romi, a ne i ostalo stanovništvo. On smatra da zanimanja kao što su gatanje i putujuće gradjevinarstvo mogu da se objasne na osnovu istorijskog iskustva Roma. Krajem 14. veka Romi su migrirali iz Indije, gde je gatanje bilo cenjena profesija, u Evropu. Ali, u 16. veku, veliki broj Roma koji su živeli u Rumuniji je porobljen. Drugi Romi su se stalno selili, zbog raznih vrsta diskriminacije.

„Bio je to život u kojem su morali stalno da se sele, a svu svoju imovinu da ostavljaju za sobom. Nije bilo moguće posedovati predmete koje nisu mogli da ponesu sa sobom.“

Eron Vilijams kaže da je ponosan na svoje romsko poreklo, kao i na rezultate svoga rada. Ali, on je gnevan zbog tretmana Roma, za koji kaže da ga nijedna druga zajednica ne bi tolerisala.

„Zna se da nismo vanzemaljci. Očigledno je da smo rođeni na ovoj planeti. I mislim da imamo pravo da postojimo.“

Mlađa generacija američkih Roma uspeva da se bolje integriše u američko društvo nego njihovi roditelji.

XS
SM
MD
LG