Linkovi

NATO priznao napad na pobunjenike


Pripadnici francuskih oružanih snaga pripremaju lovački avion tipa Miraž 2000 za misiju u Libiji
Pripadnici francuskih oružanih snaga pripremaju lovački avion tipa Miraž 2000 za misiju u Libiji

Danas u sjedištu NATO odbijaju optužbe za napade na anti-Gadafijeve snage. Situacija je veoma fluidna, vozila se kreću u svim pravcima i nije lako uvtrditi ko je ko, pravdaju se vojni autoriteti Saveza, ponavljajući kao je njihov zadak da štite civile što, kažu oni, i čine.

Sudeći po načinu kako NATO provodi akciju zabrane letova iznad Libije, embarga na isporuku oružja i podršku zaštiti civila, sva sofisticirana tehnika kojom Alijansa raspolaže, ostavlja ipak prostora za ljudsku grešku. A greška se (opet) desila kada su NATO avioni na istoku Libije uništili tenk za koji se ispostavilo da pripada snagama opozicije. Uz izgubljene živote pobunjenika, otvorilo se još jedno pitanje- koliko dobro Vojni savez koordinira medjunarodnu akciju kada, danas se ispostavilo, ne zna da i snage opozicije imaju tenkove?

“Ne izvinjavam se, situacija na terenu je iznimno fluidna i ostaje takva. Sve do juče nismo imali informacija da snage opozicije uopšte koriste tenkove. Oprema se kreće bez prekida naprijed i nazad, a naša uloga je da štitimo civile. Do sada su tenkovi korišteni za direktne napade na civile”, kazao je zamjenik komandanta zajedničkih snaga operacije “Udruženi zaštitnik”, admiral Rasel Harding.

“Ovo je veoma nesretan incident. Jako žalim za izgubljenim životima. Situacija na terenu je veoma fluidna. Do sada smo vidjeli da su tenkovi korišteni od strane Gadafijevog režima za napade na civile. Operaciju u Libiji provodimo u skladu sa UN Rezolucijom sa namjerom da zaštitimo civile. To je i razlog zašto naši avioni na meti imaju vojnu opremu koja bi mogla biti upotrijebljena za napade na civile, ali vas uvjeravam da ćemo učiniti sve što je moguće kako bi smo izbjegli civilne žrtve”, kazao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

U sjedištu NATO ne žele komentarisati tvrdnje da su ih snage protivnika Gadafijevog režima na vrijeme obavijestile o kretanju svojih tenkova i da su im čak dale precizne koordinate kretanja. Ipak, niko još ozbiljno ne dovodi u pitanje kvalitet NATO koordinacije libijske akcije, koja se provodi bez doskorašnjeg znatnog učešća američkih borbenih aviona. Od kako kontrolu i komandu nad akcijom drži NATO, ovo je treći incident u kojem ginu vojnici pobunjeničkih snaga i civili, a vjeruje se da je do sada na ovaj način izgubljeno ukupno više od 30 života , dok je mnogo više lica ranjeno.

U međuvremenu, istražitelji Ujedinjenih nacija su saopštili da će istraživati kršenja ljudskih prava od strane Gadafijevih lojalista, kao i pobunjeničkih boraca. Ekspert za pitanja ratnih zločina Šerif Basiuni, koji predvodi tročlanu istražnu komisiju, saopštio je da će komisija u nedelju otputovati za Libiju, gdje će boraviti do kraja ovog meseca, i da će posjetiti i istočni i zapadni deo zemlje.

XS
SM
MD
LG