Linkovi

NATO menja strateški koncept


Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen, predstavili su novi dokument
Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen, predstavili su novi dokument

NATO je obelodanio nacrt strateškog koncepta delovanja u narednoj deceniji, prema kojem se Mandat te vojne alijanse proširuje na borbu protiv terorizma, rat u Avganistanu i protivraketnu odbranu.

U danas objavljenom nacrtu dokumenta, koji je podnela grupa stručnjaka na čelu sa bivšom američkom državnom sekretarkom Medlin Olbrajt, navodi se da NATO prvi put mora da bude spreman za gušenje pobuna izvan teritorije 28 članica Alijanse. Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, prilikom predstavljanja dokumenta, rekao je da će Alijansa „možda biti primorana da ide van svojih granica – da bi odbranila te granice“.

U dokumentu se takođe navodi da bi Alijansa trebalo da se usredsredi i na poboljšanje odnosa sa Rusijom, koja podržava NATO otvarajući svoj vazdušni prostor i kopnene rute snabdevanja od Evrope do Avganistana.

Novi dokument se bavi i opasnostima od sajber napada i mogućim opasnostima od iranskog nuklearnog programa. Ukazuje se da je protivraketna odbrana najefikasnija u vidu zajedničkog programa Alijanse i njenih partnera, među kojima je i Rusija. Očekuje se da će Rasmusen podneti novi strateški koncept na usvajanje na sledećem samitu NATO-a u novembru u Lisabonu.

XS
SM
MD
LG