Linkovi

Manji broj izbeglica iz Libije


Egipatske, tuniske i libijske izbeglice iščekuju evakuaciju na libijsko-tuniskoj granici
Egipatske, tuniske i libijske izbeglice iščekuju evakuaciju na libijsko-tuniskoj granici

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice saopštio je danas da je broj ljudi koji prelaze iz Libije u Tunis naglo je opao pošto su kontrolu nad granicom preuzele snage lojalne libijskom režimu.

Portparolka UNHCR-a je navela da je već juče broj pridošlih izbeglica smanjen na oko 2.000, a da je pre toga stizalo 10.000 do 15.000 izbeglica dnevno. Ona je rekla da novopridošle izbeglice izgledaju preplašeno i ne žele da razgovaraju, a da su došle bez mobilnih telefona i kamera, koji su im oduzeti.

UNHCR je juče najavio da će udvostručiti kapacitete izbegličkog logora na tuniskoj granici, za smeštaj 20.000 izbeglica. Međunarodna organizacija za migraciju je saopštila da je započela evakuaciju stranaca i iz Bengazija, drugog po veličini grada u Libiji.

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da je odobrio da američki vojni avioni pomognu u evakuaciji Egipćana koji su prebegli iz Libije u Tunis. On je takođe naveo da američke humanitarne organizacije šalju humanitarne ekipe na tunisko-libijsku granicu.

XS
SM
MD
LG