Linkovi

Izložba dela Kruz-Dieza u Hjustonu


Izložba dela Karlosa Kruz-Dieza u Muzeju likovne umetnosti u Hjustonu
Izložba dela Karlosa Kruz-Dieza u Muzeju likovne umetnosti u Hjustonu

87-godišnji umetnik Karlos Kruz-Diez rodjen je i odrastao u Karakasu u Venecueli, ali je polovinu života proveo u Parizu. Tamo je stekao pristalice iz svih delova sveta radovima koji dovode u pitanje naš doživljaj boja. Njegova dela, puna optičkih iluzija, trenutno su izložena u Muzeju likovne umetnosti u Hjustonu.

Ulazak u svet Karlosa Kruza-Dieza je istovremeno i izazov i uživanje za oči. Kod jedne od instalacija, objašnjava umetnik, boja svetla se menja dok prolazite kroz nju.

„Ovo je hromatska zasićenost, a cilj je da se vidi boja bez oblika. Ovo je sfera čiste percepcije.“

Naša kamera ne može da zabeleži sve promene boje, jer, kako objašnjava Kruz-Diez, te promene se stvaraju u oku.

„Kada vidite samo jednu frekvenciju svetla, ona je neprijatna i oko pokušava da se prilagodi. U tom procesu, pojavljuju se različiti tonovi koji ne postoje na tom mestu.“

U drugoj prostoriji, umetnik koristi svetlo i strukturu kako bi gledaoca pretvorio u deo umetnosti. Mnogi drugi radovi koriste jednostavne strukture izradjene od plastike i drugih monohromatskih materijala kako bi se stvorio utisak promene boja. Kruz-Diez kaže da želi da dovede u pitanje predstave koje ljudi imaju o bojama, i da otkrije suštinu boje.

Umetnik Karlos Kruz-Diez
Umetnik Karlos Kruz-Diez

„Čitav moj rad je proizvod dugog razmišljanja kako bi se svet boja sagledao na novi način.“

Posetioci izložbe imaju sopstvena tumačenja. Mnogi su fascinirani načinom na koji umetnik koristi materijale kako bi stvorio iluziju da se boje menjaju.

Volim da šetam i gledam eksponate iz različitog ugla, i vidim kako se menjaju boje.“

Već sam pogledao izložbu i stalno se vraćam. U bojama postoji nešto duhovno, nešto što vam menja raspoloženje…“

Ovaj posetilac, Meksikanac, radove posmatra iz latinoameričke perspektive.

„On koristi veoma žive boje – ružičastu, narandžastu, crvenu, boje koje su povezane sa ranom hispanskom tradicijom.“

Radovi Kruz-Dieza posebno se dopadaju arhitektama i dizajnerima kao što je Elejn.

Kao što vidite, ova instalacija je veoma mudro osmišljena. Koristio je različite materijale i uglove da vam blokira vidno polje, kako bi se stvorile različite… rekla bih - iluzije. Ponekad i arhitekte to rade, tako da je ovo inspirativan rad za arhitekte.“

U mnogim od radova Kruz-Dieza zastupljen je pokret, zbog čega on spada u grupu takozvanih „kinetičkih umetnika“. Medjutim, često je kretanje posetilaca izložbe presudno za doživljaj njegovih radova. Izložba pod nazivom „Boja u prostoru i vremenu“ biće otvorena u Hjustonu do 4. jula.

XS
SM
MD
LG