Linkovi

Moždani udar sve češći kod mladih


Broj slučajeva moždanog udara kod starijih osoba je u padu
Broj slučajeva moždanog udara kod starijih osoba je u padu

Najnovija studija ustanovila je od sredine 1990-ih nagli porast broja slučajeva mladih Amerikanaca koji su hospitalizovani zbog moždanog udara, iako je broj starijih Amerikanaca, zadržanih u bolnici zbog moždanog udara, pokazao značajno opadanje.

Arijadna je doživela moždani udar sa 16 godina zbog kojeg joj je leva strana tela potpuno paralizovana. Njena majka Kerol Popma bila je prisutna kada se to dogodilo.

„Bila sam prestravljena zato što je ona vukla svoju nogu i ruku koje su visile. Znali smo odmah da nešto ozbiljno nije u redu“.

Prilikom moždanog udara, ćelije mozga su oštećene ili uništene kada krvni ugušak ili masne naslage blokiraju krvne sudove kroz koje se mozak snabdeva neophodnim kiseonikom. U zavisnosti od toga koliko dugo traje blokada i koliko je moždanih ćelija uništeno, posledice moždanog udara kreću se od privremene paralize do smrti. Arijadna je imala sreću zato što je dobila medicinski tretman na vreme i što ga je dobro podnela. Ali stručnjaci kažu da 10 do 30 odsto moždanih udara može da bude fatalno. To je strahovanje koje se obično povezuje sa starijim osobama.

Medjutim u najnovijoj federalnoj studiji navodi se da je od sredine 1990-ih godina zabaležen drastičan porast hospitalizacija zbog moždanog udara Amerikanaca ispod 35 godina starosti, uključujući tinejdžere i decu. Istraživači su kategorizovali bolničke podatke prema godinama i polu i zatim ih uporedili sa slučajevima moždanog udara tokom 1994. i 1995. sa sličnim slučajevima iz 2006. i 2007.

Konzumiranje pržene hrane može da poveća rizik od moždanog udara
Konzumiranje pržene hrane može da poveća rizik od moždanog udara

Poredjenje je pokazalo porast od 51 odsto za muškarce izmedju 15 i 34 godine. Za žene istih godina, povećanje slučajeva moždanog udara bilo je samo 17 odsto. Meri Džordž iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, u državi Džordžija, bila je jedan od istraživača.

„Ustanovili smo trend povećanja broja hospitalizacija zbog moždanog udara kod mladjih osoba. Ne znamo za sada da li je to zbog prakse registrovanja ili iz dijagnostičkih razloga“.

Džordž kaže da su visok krvni pritisak, dijabetes i gojaznost faktori rizika za moždani udar. Ali ona dodaje da se studija nije bavila tim faktorima koji mogu da uzrokuju moždani udar.

„Mislim da bi bilo veoma važno da se provere faktori rizika kod pacijenata koji su doživeli moždani udar kako bi se ustanoviolo da li postoji neki poseban obrazac koji bi mogao da bude zabrinjavajući.“

Stručnjaci za javno zdravlje smatraju da gojaznost kod tinejdžera i dece može da doprinese naglom povećanju broja hospitalizacija zbog udara. Doktorka Čelsi Kidvel, specijalista za moždane udare na univerzitetu Džordžtaun napominje da je bolja obaveštenost javnosti o faktorima rizika povezanih sa moždanim udarom veoma važna.

Ako ljudi blisko saradjuju sa svojim lekarima u vezi sa odredjenim faktorima rizika koje imaju i u vezi sa merama koje treba da preduzmu kako bi ih smanjili na minimum, tada će smanjiti rizik i od srčanog napada i od moždanog udara“.

Neki stručnjaci veruju da bi bolja obaveštenost pacijenata o rizicima i bolja dijagnoza i tretman stanja koja mogu da vode moždanom udaru mogla da pomognu da se pokrene još jedan trend koji je naglašen u studiji – smanjenje od 25 odsto u hospitalizaciji starijih Amerikanaca izmedju 35 i 65 godina starosti, uključujućih one preko 65 godina.

Nejasno je zapravo koji faktori su uticali na to smanjenje i zašto se broj moždanih udara povećao medju mladjim Amerikancima. Istraživači iz Centara za kontrolu bolesti kažu da su potrebne nove studije kako bi se ispitala moguća veza sa životnimj stilom, ishranom, porodičnom genetikom i čak prirodnom okolinom.

XS
SM
MD
LG