Linkovi

Novi protesti u Kairu


Pripadnici egipatske vojske i policije potiskuju grupice demonstranata sa kairskog trga Tahrir, u okviru nastojanja da se život u prestonici vrati u normalu
Pripadnici egipatske vojske i policije potiskuju grupice demonstranata sa kairskog trga Tahrir, u okviru nastojanja da se život u prestonici vrati u normalu

Hiljade građana, uključujući pripadnike policije, protestuje danas u egipatskoj prestonici Kairu, u okviru talasa radničkog nezadovoljstva koji se pojavio posle svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se na trgu Tahrir, ali ipak mnogo manje od desetina hiljada koji su demonstrirali na tom mestu proteklih nekoliko nedelja.

Na drugim mestima, egipatski policajci pridružili su se zaposlenima iz nekoliko egipatskih državnih institucija koji održavaju proteste, sedeće proteste i štrajkove, između ostalog i zbog niskih zarada.

Štrajk bankarskih službenika doveo je do toga da banke danas ne rade, a zbog praznika banke neće raditi ni sutra.

Jedan egipatski vojni izvor izjavio je za agenciju Rojters da vojni savet planira da zabrani sastanke koje organizuju radnički sindikati i upozorava da će suzbijati, kako je rečeno, "haos i nered". Isti izvor je rekao da te mere imaju za cilj sprečavanje novih poremećaja i vraćanje zemlje u normalu.

U međuvremenu, prodemokratski aktivista Vael Gonim rekao je da su mu novi vojni upravljači obećali da će kroz dva meseca raspisati referendum o ustavnim promenama.

Gonim i bloger Amr Salama objavili su poruku na svom sajtu rekavši da su to čvrsto obećanje dobili tokom razgovora sa vojnim savetom, koji je preuzeo upravljanje zemljom pošto je Mubarak u petak podneo ostavku. Oni su za juče održani sastanak rekli da je bio ohrabrujući.

Gonim, inače jedan od šefova u kompaniji Gugl, i drugi internet aktivisti odigrali su jednu od ključnih uloga u organizovanju 18-dnevnih masovnih protesta protiv vlade, koji su primorali predsednika Mubaraka da posle gotovo 30-godišnje vladavine podnese ostavku i vlast preda vojnom savetu.

Pomenuti aktivisti kažu da im je vojni savet rekao da će jedna novoimenovana komisija u roku od dest dana pripremiti nacrt ustavnih promena i da će se od javnosti tražiti da ih usvoji na referendumu koji će biti održan kroz dva meseca. Egipatski vojni upravljači nisu potvrdili te vremenske okvire.

Vojni savet je u nedelju suspendovao ustav i raspustio parlament, ispunivši time dva ključna zahteva prodemokratskih demonstranata, koji su ustav i parlament smatrali za sredstva Mubarakove autoritarne vladavine.

"Najveća briga u kabinetu sada je bezbednost, vraćanje bezbednosti egipatskim građanima", rekao je egipatski premijer Ahmed Šafik.

Vojno rukovodstvo koje je u petak preuzelo kontrolu posle ostavke Hosnija Mubaraka izdalo je saopštenje u kojem kaže da će upravljati zemljom šest meseci ili do održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora, zakazanih za septembar.

To saopštenje, kojim se Egipat stavlja pod kontrolu vojske, pozdravili su mnogi lideri opozicije kao jasan rok za prelaz na civilnu upravu.

"Objavljujemo spremnost na pun dijalog sa Vrhovnim savetom oružanih snaga, u okviru ciljeva revolucije i onoga što je revolucija identifikovala. To nisu pregovori već dijalog za postizanje najboljeg ishoda", rekao je lider stranke El-Gad, Ajman Nur.

XS
SM
MD
LG