Linkovi

Iranska vlast kritikuje plan opozicije


Iranski vrhovni tužilac Golam Mohseni Edžeie (arhivski snimak)
Iranski vrhovni tužilac Golam Mohseni Edžeie (arhivski snimak)

Iranski vrhovni tužilac kritikovao je nameru opozicionih lidera da sledeće nedelje održe miting podrške protestima u Egiptu i drugim arapskim zemljama, nazivajući to političkim potezom čiji cilj je unošenje razdora medju Irance.

Iranski reformistički lideri Mir Husein Musavi i Mehdi Karubi zatražili su od vlasti dozvolu za održavanje mitinga u ponedeljak u znak solidarnosti sa nedavnim antivladinim protestima u Tunisu i Egiptu.

Vrhovni tužilac Golam Mohseni Edžeie izjavio je da bi Iranci, koji žele da pruže podršku, trebalo to da učine na državnim paradama kojima se obeležava godišnjica Islamske revolucije 1979. Edžeie je takodje rekao da se opozicioni lideri, koji žele da organizuju okupljanje na različiti datum, udaljavaju od naroda i stvaraju podelu iz političkih razloga.

Musavi i Karubi organizovali su masovne proteste nakon što su izgubili na predsedničkim izborima 2009. za koje kažu da su bili nemešteni da bi osigurali drugi mandat konzervativnom predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu. Iranska vlada odbacuje te optužbe. Protesti su trajali nekoliko meseci dok ih vlada nije nasilno ugušila.

XS
SM
MD
LG