Linkovi

Masovni protesti u Jemenu


Prizor sa antivladinih demonstracija u Sani, glavnom gradu Jemena
Prizor sa antivladinih demonstracija u Sani, glavnom gradu Jemena

Desetine hiljada pristalica i protivnika jemenske vlade održavaju proteste u različitim delovima jemenske prestonice Sane, u okviru - kako su ga pristalice opozicije nazvale - "dana gneva".

Protivnici predsednika Alija Abdule Saleha okupili su se kraj univerziteta u Sani, u okviru najmasovnijih demonstracija ove nedelje za koje aktivisti kažu da su inspirisane sličnim protestima u Tunisu i Egiptu.

Salehove pristalice marširale su kroz centar prestonice, noseći transparente na kojima optužuju antivladine demonstrante za pokušaj destabilizacije zemlje.

Skupovi se održavaju dan pošto je predsednik Saleh rekao članovima jemenskog parlamenta da neće pokušati da produži svoj mandat kada mu bude istekao 2013. godine i da njegov sin neće nastojati da ga nasledi na tom položaju.

Saleh, koji upravlja Jemenom već 32 godine, takođe je zatražio obustavu svih planiranih demonstracija. Jemenska opozicija kaže da pozdravlja njegovo saopštenje ali da će nastaviti sa protestima.

Do sada, opozicija nije zahtevala da Saleh podnese ostavku, ali traži reforme i mirnu primopredaju vlasti putem izbora.

Jemen je država kojoj preti kolaps jer se bori protiv jednog buntovnog krila Al-Kaide i separatističkog pokreta na jugu, dok istovremeno nastoji da sklopi mir sa šiitskim pobunjenicima na severu, u jeku velikog siromaštva među stanovništvom.

Po izbijanju protesta predsednik Saleh je predložio povećanje plata državnim službenicima i pripadnicima vojske. Takođe je naredio smanjenje poreza za 50 odsto i naložio svojoj vladi da uvede kontrolu cena.

XS
SM
MD
LG