Linkovi

Film o nestanku ostrva u trci za Oskara


Scena iz kratkog dokumentarnog filma "Sun come up"
Scena iz kratkog dokumentarnog filma "Sun come up"

Naša planeta se zagreva… Prosečne temperature na globalnom nivou porasle su za oko jedan Celzijusov stepen od početka 20. veka, a poslednjih decenija se taj rast ubrzao. Naučnici veruju da globalno zagrevanje dovodi do sve ozbiljnijih suša, poplava i oluja širom planete, dok nivo okeana lagano raste. Ozbiljne posledice klimatskih promena tema su snažnog dokumentarnog filma koji je ove godine nominovan za Oskara za najbolji kratki dokumentarni film.

Film „Sun Come Up“ („Sunce izlazi“) je priča o ostrvima Karteret nadomak Papue Nove Gvineje, čiji su stanovnici, prema rečima rediteljke Dženifer Redfern, prinudjeni da se sele u oblasti sa većom nadomorskom visinom.

Zabeležili smo deo uništenja do kojeg dolazi zbog rastućeg nivoa mora, sve češćih oluja, nedostatka izvora sveže vode i zagadjenja zemljišta na kojima ostrvljani seju useve.“

Ursula Rakova je odrasla na ovim ostrvima.

U to vreme, more nije bilo tako okrutno kao što je danas.“

Očekuje se da će ostrva biti pod vodom do 2015. Rakova rukovodi projektom iseljenja 3,000 ljudi, a u filmu ih pratimo dok traže novi dom, i saosećamo sa njima dok jedan do starijih meštana tuguje zbog svog gubitka.

Kada sam bio mali, voleo sam da lovim ribe kopljem, kod grebena. Nedostajaće mi greben, nedostajaće mi sreća koju sam osećao ovde. Nedostajaće mi šum talasa noću, koji više neću moći da čujem.“

Dženifer Redfern kaže da su žitelji ovih ostrva medju prvim svetskim „klimatskim izbeglicama.“ Medjunarodna organizacija za migracije predvidja da će broj ljudi raseljenih zbog rastućeg nivoa okeana porasti na 200 miliona do 2050. Rediteljka se nada da će njen film skrenuti pažnju kako bi se taj trend obrnuo.

„Želim da film razljuti gledaoce, da ih rastuži, frustrira, i želim da se taj gnev, frustracija i tuga pretvore u akciju.“

Rediteljka filma „Sun Come Up“ kaže da se nada da će nominacija za Oskara za najbolji kratki dokumentarni film pojačati svest globalne javnosti o stvarnoj ljudskoj i ekološkoj ceni klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG