Linkovi

Obama i Hu za širu saradnju


Predsednici Kine i SAD na zajedničkoj konferenciji za novinare
Predsednici Kine i SAD na zajedničkoj konferenciji za novinare

Američki predsednik Barak Obama i njegov kineski kolega Hu Djintao naglasili su potrebu za saradnjom, ujedno priznajući da dve zemlje imaju različita gledišta po pitanjima trgovine, kineske valute i poštovanja ljudskih prava. Dvojica predsednika održala su zajedničku konferenciju za novinare u Beloj kući.

Predsednik Obama je naglasio da SAD i Kina imaju ogromne prednosti od medjusobne saradnje, kao i da je ta saradnja u globalnom interesu.

„Saradnja izmedju naše dve zemlje je dobra za svet. Zajedno sa partnerima iz Grupe 20 odmakli smo se sa ivice katastrofe, ka početku globalnog ekonomskog oporavka. Sa partnerima u Savetu bezbednosti usvojili smo i sprovodimo do sada najstrožije sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa. Saradjujemo na smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu, a nedavno smo pozdravili kinesku podršku istorijskom referendumu u Južnom Sudanu. Dok gledamo ka budućnosti, ono što nam je po meni, potrebno, jeste duh saradnje koja takodje podrazumeva i prijateljsku konkurenciju“.

Obama je, medjutim, naglasio da Kina treba da uloži više napora ka revalviranju svoje valute kako bi se rešila velika neravnoteža u američko-kineskoj trgovini. On je takodje istakao da su se SAD i Kina složile da nastave dijalog o ljudskim pravima, kao i da Vašington podržava dalji dijalog izmedju Kine i Dalaj Lame.

Hu Djintao je ukazao na izazove sa kojima se svet suočava u drugoj deceniji 21. veka.

„Kina i SAD imaju sve šire zajedničke interese, i snose sve veće zajedničke odgovornosti. Kinesko-američka saradnja je od ogromnog značaja za naše dve zemlje ali i svet. Dve strane treba čvrsto da slede ispravan put naših odnosa poštujući medjusobni suverenitet, teritorijalni integritet i razvojne interese."

Predsednici Kine i SAD tokom susreta u Beloj kući
Predsednici Kine i SAD tokom susreta u Beloj kući

Djintao je naglasio da američko-kineska saradnja treba da bude zasnovana na medjusobnom uvažavanju. Američko-kineski odnos je u najmanju ruku kompleksan. SAD kritikuju Kinu po nizu pitanja, izmedju ostalog zbog manipulisanja juanom, rasprostranjene piraterije softvera, kao i protekcionizma u trgovinskim pitanjima.

Prema novoj anketi ABC News, većina Amerikanaca smatra da je Kina ekonomska pretnja Sjedinjenim Državama, a mnogi se pitaju da li je Kina saveznik, ili neprijatelj...

Razlog što razvijamo crveni tepih i priredjujemo državnu večeru u čast predsednika Hua jeste što mislimo da ćemo bolje moći da odgovorimo na to pitanje dok idemo napred“, kazala je državni sekretar Hilari Klinton.

Niko ne očekuje da će trodnevni susreti proizvesti konkretan sporazum.

„Ovo nije poseta u cilju sklapanja velikih sporazuma, njen cilj je da se odnos sa Kinom vrati na pravi put“, smatra Ken Libertal, saradnik u Institutu Brukings.

U okviru ceremonija koje prate formalnu državnu posetu kineskog predsednika SAD, večeras će u Beloj kući biti priredjena državna večera u njegovu čast.

Kineski predsednik je sinić bio gost na privatnoj večeri u Beloj kući. Pored dvojice predsednika večeri su prisustvovala samo po dva od njihovih najviših saradnika i niko nije pravio beleške, kako bi se omogućila otvorenija diskusija. Tokom večere, nekoliko stotina demonstranata okupljenih u obližnjem parku tražilo je nezavisnost za Tibet i veće poštovanje ljudskih prava u Kini.

Kada je sinić stigao u Sjedinjene Države kineski predsednik je izjavio da je došao kako bi "povećao uzajamno poverenje, podstakao prijateljstvo i produbio saradnju".

XS
SM
MD
LG