Linkovi

Džo Bajden u Iraku


Irački premijer Nuri Al-Maliki i američki potpredsednik Džo Bajden prilikom današnjeg susreta u Iraku
Irački premijer Nuri Al-Maliki i američki potpredsednik Džo Bajden prilikom današnjeg susreta u Iraku

Američki potpredsednik Džo Bajden razgovarao je danas u Iraku sa iračkim premijerom Nurijem Al-Malikijem, samo nekoliko sati pošto je stigao u Bagdad.

Bajdenov nenajavljeni dolazak je prva poseta jednog od najviših američkih funkcionera Iraku, otkada je ta zemlja prošlog meseca dobila novu vladu.

Uoči pomenutih razgovora irački funkcioneri su izrazili očekivanje da će njima dominirati pitanje da li da delovi američkih snaga ostanu u Iraku u posle isteka roka, 31. decembra. Međutim, agencija Rojters prenosi da Bajden i Maliki nisu razgovarali o tome.

Premijer Maliki je pod pritiskom tvrdokornih šiitskih članova njegove koalicione vlade da ne produžava američko vojno prisustvo posle kraja ove godine, iako su irački i američki funkcioneri izjavljivali da zemlja neće moći sama da brani sosptvene granice. U Iraku se sada nalazi oko 50 hiljada američkih vojnika.

Nešto kasnije, Bajden se zajedno sa iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem susreo sa novinarima i rekao da bi Sjedinjene Države najviše želele da Irak postane "slobodna i napredna demokratija" u tom regionu.

XS
SM
MD
LG