Linkovi

Minut ćutnje za žrtve napada


Predsednik, Prva dama i osoblje Bele kuće minutom ćutnje odaju poštu žrtvama napada u Arizoni
Predsednik, Prva dama i osoblje Bele kuće minutom ćutnje odaju poštu žrtvama napada u Arizoni

Predsednik Barak Obama predvodio je danas američku naciju u odavanju pošte žrtvama krvavog napada u Arizoni u kome je šest ljudi ubijeno, a jedna članica Kongresa teško ranjena.

Predsednik i prva dama Mišel Obama stojali su u tišini sa ostalim osobljem ispred Bele kuće. Na stepenicama Kapitola zaposleni i posetioci takođe su odali poštu žrtvama subotnjeg napada.

Osumnjičeni za napad, 22-godišnji Džared Lofner, biće izveden kasnije danas pred sud u Finiksu. Između ostalog, on će biti optužen za pokušaj ubistva članice Kongresa i ubistvo dva službenika federalne vlade.

U trenutku napada članica Kongresa Gabrijel Gifords razgovarala je sa građanima u svojoj izbornoj jedinici. Bil Badžer je jedan od onih koji su oborili Lofnera kada je stao da napuni pištolj.

"Gurnuli smo ga i on je pao. Nije bilo gušanja ni otpora. Morao sam nešto da učinim. Nisam mogao da stojim i pustim ga da nastavi", kaže Badžer.

Lokalni šerif Klarens Dupnik veruje da je Lofner bio sam.

"Ne znam da je imao jake veze sa bilo kojom grupom. Ta osoba je jedan veoma poremećeni usamljenik", rekao je Dupnik.

Zastave na Beloj kući i drugim javnim i vojnim zgradama biće na pola koplja čitavu nedelju, dok lekari kažu da su "oprezno optimistični" u pogledu oporavka Gabrijel Gifords.

"Neke statistike o prolasku metka kroz mozak su užasne. Prema nekima je smrtnost 95 odsto, a prema drugima 70 odsto. To da je preživela i da čak reaguje na neke naše komande je pravo čudo", kaže šef odeljenja neurohirurgije u Univerzitetskom medicinskom centru u Tusonu, dr. Majkl Limoli.

Od 14 ranjenih u napadu, Gifords je jedina u kritičnom stanju.

XS
SM
MD
LG