Linkovi

Zategnutost u Obali slonovače


Krhki mir u glavnom gradu Obale slonovače, Abidžanu, čuvaju vojnici Ujedinjenih nacija
Krhki mir u glavnom gradu Obale slonovače, Abidžanu, čuvaju vojnici Ujedinjenih nacija

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država - EKOVAS - razmatrala je mogućnost primene sile ako pregovori sa predsednikom Obale slonovače, Lorenom Bagbom, ne dovedu do rešenja.

Nigerijski pukovnik Mohamed Jerimah izjavio je danas da su šefovi odbrane zemalja članica EKOVASa razgovarali o planu za svrgavanje Bagboa, koji je izgubio na nedavno održanim izborima. Međutim, Jerimah nije rekao kada bi sila mogla da bude primenjena, već samo to da će se sastanak na kome će pomenuti plan biti finalizovan, održati sredinom januara.

Loren Bagbo odbija da preda vlast svom političkom rivalu, Alasaneu Ouatari, koji je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora, održanom prošlog meseca. Bagbo odbacuje te rezultate uprkos tome što ih je priznala međunarodna zajednica.

Ranije ove nedelje, tri zapadnoafrička lidera uručila su Lorenu Bagbou ultimatum EKOVASa, u kome se od njega traži da se povuče u miru ili će biti uklonjen silom. Očekuje se da će delegacija EKOVASa doputovati u Obalu slonovače u ponedeljak, kako bi nastavila pregovore.

XS
SM
MD
LG