Linkovi

Rusija reaguje na kritike


Mihail Hodorkovski i Platon Lebedev okruženi stražarima u sudnici
Mihail Hodorkovski i Platon Lebedev okruženi stražarima u sudnici

Rusija je odbacila američke i evropske kritike na račun proglašavanja ruskog naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog krivim za proneveru i pranje novca.

Sve dok nije uhapšen, 2003. godine, Hodorkovski je bio istaknuti kritičar Vladimira Putina, kada je tada bio na položaju predsednika Rusije. Hodorkovski i njegov poslovni partner Platon Lebedev juče su proglašeni krivim na osnovu nove optužnice, što bi moglo još više da produži njihov boravak zatvoru.

Američki funkcioneri kažu da suđenje dvojici optuženika nije bilo pravedno i da je moguće da je u njihovom slučaju došlo do kršenja zakona. Evropski funkcioneri takođe su izrazili sumnju u pravednost suđenja, a Nemačka je njihovo proglašavanje krivim nazvala "korakom unazad" za demokratiju u Rusiji.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova danas je reagovalo na te kritike rekavši da Moskva očekuje da se "svi bave svojim poslovima, kako kod kuće tako i na međunarodnoj sceni".

Izricanje kazne dvojici optuženika, koji već služe zatvorske kazne izrečene na osnovu ranijih optužnica za prevaru i utaju poreza, očekuje se čim njihov sudija bude završio čitanje obrazloženja od 250 stranica.

Hodorkovski je nekada bio direktor naftne kompanije Jukos i najbogatiji čovek u Rusiji, pre nego što je Kremlj preuzeo kompaniju, proglasio je bankrotiranom i rasprodao njenu imovinu.

Vlasti su optužile Hodorkovskog i Lebedeva za krađu nafte i pranje novca zarađenog njenom prodajom u visini od 27 milijardi dolara. Hodorkovski odbacije sve optužbe, a njegovi advokati najavljuju žalbu. On i njegove pristalice kažu da je na taj način kažnjen ybog podrške opozicionim kandidatima i Putinovim kritičarima.

XS
SM
MD
LG