Linkovi

Bil Ričardson ublažava tenzije


Bil Ričardson (levo) prilikom jedne od njegovih brojnih poseta Severnoj Koreji
Bil Ričardson (levo) prilikom jedne od njegovih brojnih poseta Severnoj Koreji

Novinari koji prate privatnu posetu bivšeg američkog diplomate Bila Ričardsona Pjongjangu, javljaju da je Severna Koreja spremna da odobri povratak nuklearnih inspektora Ujedinjenih nacija radi ublažavanja zabrinutosti zbog nuklearnog programa te zemlje. Prema izveštajima kablovske televizijske mreže CNN i lista Njujork tajms, Ričardson je takođe obezbedio dogovor o prodaji 12 hiljada šipki plutonijumskog goriva, kao i njihovo transportovanje u Južnu Koreju, što bi garantovalo da taj materijal neće biti upotrebljen za proizvodnju nuklearnog oružja.

Vest o tome objavljena je malo pre početka južnokorejskih artiljerijskih vežbi gađanja bojevom municijom, koje su sprovedene nadomak priobalne granice sa Severnom Korejom. Ričardson, koji obavlja privatnu diplomatsku misiju, trebalo je kasnije danas da doputuje u Peking. Međutim, put je odložen zbog loših vremenskih prilika.

Prema pomenutim medijskim izveštajima, Ričardson je takođe vršio pritisak na Severnu Koreju da preduzme korake kako vojne aktivnosti kao što je današnja južnokorejska vojna vežba ne bi izmakle kontroli. Severna Koreja je tokom slične vojne vežbe prošlog meseca izvršila artiljerijski napad na sprono ostrvo Jeonpjong, u kojem su poginule četiri osobe.

U novinskim izveštajima se navodi da je Severna Koreja izrazila spremnost da učestvuje u trostranoj vojnoj komisiji sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom, kao i da uspostavi takozvanu crvenu telefonsku liniju sa Južnom Korejom.

Bil Ričardson je, inače, bivši američki ambasador pri UN-u, a ovo je najmanje šesta diplomatska misija koju obavlja u Pjongjangu.

XS
SM
MD
LG