Linkovi

Žestoke demonstracije u Grčkoj


Demonstracije u Atini pretvorile su se u žestoke sukobe demonstranata sa policijom, u kojima je upotrebljen i suzavac
Demonstracije u Atini pretvorile su se u žestoke sukobe demonstranata sa policijom, u kojima je upotrebljen i suzavac

Demonstranti u Grčkoj sukobljavali su se danas sa policijom, tokom najnovijih protesta protiv vladinog plana za oblažavanje budžetske krize.

U centru Atine, pripadnici specijalnih policijskih snaga ispaljivali su suzavac da bi stavili pod kontrolu hiljade razularenih demonstranata.

Štrajk koji je proglašen u čitavoj zemlji doveo je do zatvaranja škola i prekida avionskog saobraćaja, dok je javni prevoz gotovo potpuno zamro. Pošto su se ovom, sedmom po redu štrajku ove godine pridružili i novinari, jutros na radiju i televiziji nije bilo emisija vesti.

Grčka vlada nastavlja da sprovodi drastične mere za smanjenje troškova, pa je u okviru toga jutros usvojen zakon o smanjenju plata u svim državnim preduzećima javnog saobraćaja. Istom merom ograničena je mogućnost pregovaranja o platama u privatnom sektoru, što preduzećima omogućava veću kontrolu u određivanju visine nadnica.

Te mere bile su deo nastojanja Grčke da ispuni uslove za dobijanje hitne pozajmice od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u visini od 145 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG