Linkovi

Dodeljena Nobelova nagrada za mir


Na današnjoj dodeli Nobelove nagrade za mir, dobitnika, zatvorenog kineskog disidenta Lija Sjaoboa, simbolično je predstavljala prazna stolica
Na današnjoj dodeli Nobelove nagrade za mir, dobitnika, zatvorenog kineskog disidenta Lija Sjaoboa, simbolično je predstavljala prazna stolica

Diploma na ime zatvorenog kineskog disidenta Lia Šiaoboa, kojom se potvrđuje dodela Nobelove nagrade na mir, spuštena je na praznu stolicu, tokom današnje ceremonije u Oslu.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova oštrim rečima je osudilo taj događaj, opisujući ga kao ništa više nego "političko pozorište" zasnovano na "lažima". Peking je takođe sprečio izveštavanje o toj ceremoniji.

Oglušujući se o gnev Kine, istaknute ličnosti iz celog sveta stojeći su aplaudirale dok je predsednik Nobelovog komiteta,Torbjern Jagland, odavao priznanje Lijevoj predanosti ljudskim pravima, demokratiji i miru.

Jagland je izrazio žaljenje što dobitnik nije mogao da lično primi nagradu jer je u zatvoru u Kini. Jagland je rekao da "već samo ta činjenica pokazuje da je ova nagrada neophodna i adekvatna".

Liu, koji je na ceremoniji simbolično bio predstavljen praznom stlicom, služi 11-godišnju kaznu zatvorom zbog navodnog potkopavanja države. Kineske vlasti su njegovu suprugu Liu Šia stavile u kućni pritvor pa ni ona nije mogla da prisustvuje današnjoj svečanosti.

Jagland je rekao da je uprkos ekonomskoj snazi Kine "potreba da zatvori jednog čoveka na 11 godina samo zbog izražavanja svojih gledišta o tome kako bi trebalo upravljati zemljom" pokazuje njenu slabost.

Liu je iz zatvora poručio svojoj supruzi Liu Šia, da bi ovogodišnja Nobelova nagrada trebalo da bude posvećena "izgubljenim dušama od 4. juna". Toga dana 1989. godine kineske vlasti su naredile otvaranje vatre na prodemokratske demonstrante okupljene na pekinškom trgu Tienanmen.

Vlasti u Pekingu pojačale su prisustvo policije ispred stambene zgrade u kojoj ona živi. Stražari proveravaju dokumenta svakoga ko ulazi u zgradu, a policijski automobili parkirani su na svim okolnim uličnim uglovima.

Prethodnih dana Kina se snažno zalagala za bojkot ceremonije u Oslu. 18 zemalja je odlučilo da se pridruži bojkotu dok je 45 poslalo svoje predstavnike u Oslo.

U današnjem sopštenju iz Bele kuće američki predsednik Barak Obama rekao je da Liu zastupa "univerzalne" vrednosti i pozvao Kinu da ga što je pre moguće pusti na slobodu.

Liu Šiaobo je učestvovao u demonstracijama na pekinškom trgu Tiananmen 1989. godine i jedan je od najistaknutijih kineskih aktivista za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG