Linkovi

Razgovori o Bliskom istoku


Sporna izraelska naselja u blizini Jerusalima, 8. decembar 2010.
Sporna izraelska naselja u blizini Jerusalima, 8. decembar 2010.

Visoki izraelski i palestinski funkcioneri odvojeno su se sastali u Vašingtonu sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, koja im je prenela da su oni ti koji su odgovorni za rešenje bliskoistočne krize.

Klinton se najpre sastala sa glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom, a kasnije i sa izraelskim ministrom odbrane, Ehudom Barakom.

Portparol Stejt departmenta, Pi Džej Krouli rekao je da se pregovaračke strane definitivno nisu vratile na status kvo uprkos tome što su mirovni razgovori pretrpeli još jedan udarac ove nedelje, kada su Sjedinjene Države odlučile da odustanu od pokušaja da nagovore Izrael da produži zamrzavanje izgradnje novih naselja na Zapadnoj obali i u Jerusalimu.

Erekat je međutim danas posle sastanka sa Klinton rekao novinarima da je Izrael imao izbor između izgradnje naselja i postizanja mira i da je izabrao naselja.

U međuvremenu, više od dvadeset bivših evropskih lidera pozvalo je Evropsku uniju da zauzme oštriji stav prema Izraelu po pitanju izgradnje naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

XS
SM
MD
LG