Linkovi

Iran odbacuje ustupke


Glavni iranski nuklearni pregovarač, Said Džalili i šefica diplomatije EU, Ketrin Ešton, u Ženevi
Glavni iranski nuklearni pregovarač, Said Džalili i šefica diplomatije EU, Ketrin Ešton, u Ženevi

Glavni iranski nuklearni pregovarač, Said Džalili, kaže da njegova zemlja ne želi da se cenjka oko svojih nuklearnih prava, tokom sledeće runde razgovora, u Turskoj.

Džalili kaže da su se Iran i vodeće svetske sile dogovorili samo oko toga da održe razgovore u Istanbulu, na osnovu zajedničke želje da nađu tačke u kojima se slažu.

Džalili je to rekao danas, tokom konferencije za medije, posle dvodnevnih razgovora u Ženevi sa šeficom diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton i predstavnicima pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija plus Nemačke - grupe poznate kao P5 plus 1.

Nešto ranije, Ketrin Ešton je izjavila da će razgovori, planirani za kraj januara, biti usredsređeni na "suštinske zabrinutosti" pomenute grupe u vezi sa iranskim nuklearnim ambicijama. Ona je takođe opisala ovonedeljne razgovore u Ženevi - prve sa Iranom u proteklih više od godinu dana - kao "detaljne i suštinske".

Vikiliks o Iranu

U američkim diplomatskim depešama koje su „procurele“, danas su objavljene i neke u kojima se navodi da je američka administracija pomogla da se blokira imenovanje jednog iranskog naučnika na važan položaj u međunarodnom panelu za klimatske promene.

Kako beleži dnevnik Gardijan, Sjedinjene Države su, sudeći prema dokumentima objavljenim na Vikiliksu, tajno lobirale kod šefa agencije Ujedinjenih nacija za klimatske promene Radžendre Pačaurija, da spreči izbor Mustafe Džafarija na položaj kopredsednika važne radne grupe u Međuvladinom panelu za klimatske promene.

U procurelim telegramima iz 2008, navodi se da se Pačauri složio sa tim američkim stavom, što on danas poriče. Na taj položaj je potom imenovan jedan argentinski naučnik.

XS
SM
MD
LG