Linkovi

Sirija: 27 mrtvih u eksplozijama u Damasku


Oštećena vozila posle eksplozije u blizini zgrade obaveštajne agencije u Damasku
Oštećena vozila posle eksplozije u blizini zgrade obaveštajne agencije u Damasku

Sirijske vlasti saopštile su da je u današnja dva napada automobilima natovarenim eksplozivom u Damasku stradalo najmanje 27 ljudi.

Državni mediji prenose da je u eksplozijama koje su se odigrale u razmaku od nekoliko minuta ispred zgrade policije i obaveštajnog centra, povređeno skoro 100 osoba.

Na televizijskim snimcima i fotografijama vidi se dim koji se diže iznad mesta eksplozija, ruševine i ostaci raznetih zgrada, kao i unakažena tela žrtava.

Niko još nije preuzeo odgovrnost za napade, ali sirijski zvaničnici krive "teroriste", koji su - kako kažu - možda povezani sa protestima protiv predsednika Bašara al-Asada koji traju već godinu dana.

Napadi su se dogodili dan pre nego što je tim eksperata Ujedinjenih nacija trebalo da doputuje u Siriju i započne razgovore o mogućem razmeštanju međunarodnih posmatrača, u sklopu nastojanja da se prekine sa smrtonosnim nasiljem, proisteklim iz vladinog obračuna sa disidentima.

Posle jučerašnjeg podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, bivši generalni sekretar svetske organizacije Kofi Anan rekao je da da se prema političkim previranjima u Siriji mora postupati oprezno, kako bi se izbegle bilo kakve „pogrešne procene“, koje bi mogle da dovedu do „krupne eskalacije“ sa posledicama po čitav region.

XS
SM
MD
LG