Linkovi

Počelo suđenje Ratku Mladiću


Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala

Uvodnom rečju tužilaštva, pred Haškim tribunalom počelo je sudjenje Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske RS. Optužnica u 11 tačaka tereti ga za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U toku sudjenja, biće saslušano ukupno 413 svedoka.

U svim zločinima izvršenim nad nesrpskim stanoviništvom u Bosni i Hercegovini, od Markala do Srebrenice, vidi se Mladićeva ruka, izjavio je u uvodnoj reči tužilac Dermont Grum. On je naveo da su zločini snaga bosanskih Srba bili deo plana da se teritorija koju su Srbi smatrali svojom, etnički očisti i da se povežu srpske teritorije u Bosni i osigura im se veza sa Srbijom.

"Prošlog meseca se navršilo dvadeset godina od kako su lideri bosanskih Srba započeli napad na svoje sugradjane u Bosni i Hercegovini, civile koji su bili meta samo zato što su druge etničke pripadnosti, a ne Srbi. Njihova zemlja, životi i dostojanstvo, napadnuti su na koordinisani i pažljivo isplanirani način. Na nekim lokacijama, taj napad je dostigao nivo genocida", istakao je Grum.

On je, izmedju ostalog, rekao da je Mladić držao Sarajevo “na dlanu” od 1992. do ‘95, podvrgavajući stanovništvo kampanji terora - neselektivnim granatiranjem, snajperima i uskraćivanjem hrane, vode i struje.

Tužioci će dokaze izvoditi hronološkim redom, počevši od progona nesrba u BiH i opsade Sarajeva, do genocida u Srebrenici.

Grum je naveo i da će Sudsko veće čuti iskaze svedoka koji su preživeli masakr koji su počinile Mladićeve snage.

“Ukrcavani su po petorica u autobus koji bi ih odvezao do poljane, a kada su silom iskrcani iz autobusa, mogli su da vide tela prethodno ubijenih žrtava. Ubijeni su po izlasku iz autobusa. Jedan preživeli opisaće dan kada se bacio na tlo i pretvarao da je mrtav. Dok je ležao, čuo je zvuk buldožera. Drugi preživeli tog masakra opisaće tokom suđenja kako je čuo vojnika koji kaže drugom da sve ide po planu", rekao je tužilac Haškog tribunala.

Mladićeva odbrana odlučila je da ne iznosi svoju uvodnu reč, jer će to učiniti na početku dokaznog postupka. Branilac Ratka Mladića, beogradski advokat Branko Lukić, rekao je da će odbrana dokazati da priča koju je izneo tužilac Grum – nije istinita.

Predsedavajući sudija Alfons Ori izjavio je da sud razmatra odlaganje izvođenja dokaza, koje bi trebalo da počne 29. maja, zbog greške tužilaca da ih na vreme dostave odbrani. Tužilac Dermot Grum je odgovorio da tužioci prihvataju svoju grešku, kao i da se neće protiviti "razumnom odlaganju" iznošenja dokaza.

Optuženi Ratko Mladić nije pokazivao emocije dok je tužilac iznosio tvrdnje o njegovim zločinima. Na prepunoj galeriji najveće sudnice tribunala, predstavnici udruženja žrtava iz Bosne su gestikulacijom komunicirali sa optuženim, koji je uzvraćao ironičnim osmesima i sopstvenom gestikulacijom.

“Kada je ušao i ustao na početku suđenja, pokazao je knjigu kralja Petra; na njoj je pisalo ’Knjiga Kralja Petra’, što znači da je hteo da pošalje poruku da je on kralj. Aplaudirao je i posle toga je pokazao prstom preko vrata, da će nas klati, ali ja sam mu pokazala – na kraju krajeva ti si u lisicama i ‘sviraš klavir’", opisala je Munira Subašić iz Udruženja majki žrtava Srebrenice.

Predsedavajući sudija Ori upozorio je da će, ukoliko se "nepristojna komunikacija" između publike i optuženog nastavi, “bez obzira ko je inicira”, na staklo između sudnice i publike biti spušten zastor.

Iznošenje uvodne reči tužilaštva biće nastavljeno u četvrtak.

XS
SM
MD
LG