Linkovi

Skroman pad nezaposlenosti u SAD


Skroman pad nezaposlenosti u SAD
Skroman pad nezaposlenosti u SAD

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama opala je u aprilu sa 8,2 na 8,1 odsto, ali je vlada objavila da je povećanje broja novih radnih mesta u najvećoj svetskoj ekonomiji bilo skromno.

Sekretarijat za rad navodi da je drugi mesec zaredom veliki broj radnika prestao da traži posao i da zbog toga nisu uračunati u statistiku, što doprinosi smanjenju stope nezaposlenosti.

S druge strane, poslodavci su otvorili svega 115 hiljada novih radnih mesta, znatno manje do 160 hiljada, koliko su predviđali ekonomisti.

U martu je otvoreno 154 hiljade radnih mesta, a u prva dva meseca 2012. prosečno po 250 hiljada. Stanje američke ekonomije postalo je dominantno pitanje u kampanji za predsedničke izbore, koji su zakazani za 6. novembar.

Najverovatniji republikanski kandidat, bivši guverner Masačusetsa i vrlo uspešni biznismen Mit Romni, nazvao je ovaj vladin izveštaj "veoma razočaravajućim", dodajući da se privreda usporava, umesto da krene na bolje.

Ekonomski savetnik u vladi Alen Kruger rekao je da izveštaj pokazuje da ekonomija nastavlja da se oporavlja, ali da predstoji još mnogo posla, naglašavajući da je broj zaposlenih u prva tri meseca ove godine bio najveći broj u jednom kvaratalu u poslednjih šest godina.

XS
SM
MD
LG