Linkovi

Prepad na univerzitet u Alepu


Kontrolni punkt sirijskih pobunjenika u Homsu, 160 kilometara severno od Damaska
Kontrolni punkt sirijskih pobunjenika u Homsu, 160 kilometara severno od Damaska

Sirijski aktivisti kažu da su vladine snage upale u stambeni blok univerziteta u Alepu ubivši najmanje četiri osobe, dok posmatrači UN i dalje nastoje da zaustave nasilje i kršenja primirja u Siriji.

Aktivisti za ljudska prava preneli su danas da su policajci sinoć, posle jednog protesta protiv vlade, upali u objekte univerziteta koristeći suzavac i bojevu municiju i da su priveli najmanje 200 studenata.

Francuska novinska agencija kaže da su pored toga snage bezbednosti danas sprovele još dve akcije u području Damaska.

Tokom današnjeg dana nekoliko desetina posmatrača Ujedinjenih nacija posetilo je neka od žarišta sukoba, među njima Homs i Hamu, procenjujući koliko državne snage i pobunjenici poštuju prekid vatre, dogovoren uz posredovanje izaslanika UN Kofija Anana.

Bliskoistočni dopisnik Glasa Amerike, Elizabet Arot, obišla je danas Homs i Hamu sa posmatračima UN i kaže da je videla prizore velikih razaranja.

„Koridor severno od Damaska, između Homsa i Hame, veoma je teško pogođen borbama i nemirima. Na primer, na prilazima gradu Arasa, u kome još ima nemira, svaka kuća ima rupe od granata. U Homsu vidite rupe na kućama, prozore izvaljene eksplozijama, sve je uništeno u tom području“, kaže Elizabet Arot.

Norveški generalmajor Robert Mud, koji predvodi posmatrače UN, rekao je novinarima u Hami kako se nada da će prisustvo posmatrača imati „umirujući efekat“ kako bi se nasilje zaustavilo i kako bi počeli politički pregovori.

Posmatrači su ranije izvestili da je sirijska vojska dovukla tešku artiljeriju u neke od gradova i da su i vlada i opozicija kršili prekid vatre.

Ujedinjene nacije procenjuju da je najmanje 9 hiljada ljudi ubijeno od marta prošle godine, kada je predsednik Bašar al-Asad počeo da primenjuje silu za ugušivanje ustanka protiv njega.

XS
SM
MD
LG