Linkovi

Kineski disident želi u SAD


Slepi kineski aktivista za ljudska prava Čen Guangčeng sa suprugom i sinom
Slepi kineski aktivista za ljudska prava Čen Guangčeng sa suprugom i sinom

Slepi kineski aktivista Čen Guangčen, koji je u fokusu diplomatske krize izmedju Sjedinjenih Država i Kine, danas je izjavio da smatra da kineske vlasti sprečavaju američke zvaničnike da stupe u kontakt sa njim.

Čen je izneo te optužbe nakon što je napustio američku ambasadu u Pekingu da bi dobio lekarsku pomoć u jednoj pekinškoj bolnici. Ni američki ni kineski zvaničnici nisu komentarisali te optužbe. Američki zvaničnici su medjutim priznali da je Čen promenio mišljenje i da sada želi da napusti Kinu sa svojom porodicom.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland izjavila je da su američki zvaničnici razgovarali o toj mogučnosti sa Čenom, ali nije razjasnila da li su ti razgovori vodjeni pre ili posle Čenovih izjava zapadnim medijima.

Samo nekoliko sati posle izjave da želi da ostane u Kini slepi kineski aktivista za ljudska prava izjavio je da se predomislio i da želi da napusti zemlju avionom zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Klinton se nalazi u višednevnoj zvaničnoj poseti Pekingu.

Kontroverza oko toga da li Čen želi da ode ili ostane u Kini zasenila je tekuće američko-kineske razgovore na visokom nivou u Pekingu. Američki ambasador u Pekingu Geri Lok saopštio je danas novinarima da u sredu nije bilo nikakve nedoumice oko toga šta Čen želi.

„Pitali smo ga šta želi da učini. Da li želi da ode? Da li je spreman da ide? Čekali smo nekoliko minuta posle čega je veoma uzbuđeno i energično u prisustvu mnogih svedoka rekao: 'idemo'“, rekao je Geri Lok.

Lok je apelovao na strpljene u vezi sa tim incidentom, braneći pri tom sporazum prema kome je Čenu navodno bilo omogućeno da ostane u Kini.

Međutim, izgleda da je Čen nekoliko sati pre pomenute konferencije za novinare već bio odustao od tog sporazuma, jer je njegov advokat u telefonskim razgovorima sa novinarima rekao da Čen želi azil u Americi, zajedno sa ostalim članovima svoje porodice.

Čen je rekao kako sada smatra da njegova prava i bezbednost neće biti osigurani. On je rekao da je u početku mislio da ostane u Kini ali da se predomislio i da sada želi da napusti zemlju.

Američki zvaničnici navode da sada nastoje da bolje shvate šta Čen želi i da će pokušati da mu pomognu da to ostvari.

Na redovnom brifingu u kineskom Ministarstvu inostranih poslova, porptarol Liu Vejmin nije izneo više detalja o postignutom dogovoru o Čenovom ostanku u zemlji. Portparol nije rekao ništa ni o tome da li će Čenov novi zahtev biti razmatran.

Liu je rekao da incident predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Kine. On je takođe pozvao američku vladu da poštuje kineske zakone, ali nije ponovio zahtev da se Vašington izvini Pekingu.

Profesor prava na Njujorškom univerzitetu, Džerom Koen kaže da je početkom nedelje bio pozvan da pomogne u pregovorima pošto su sve strane, uključujući Čena, već prihvatile – kako se izrazio – neobičan dogovor.

„Zvučalo je kao dobra ideja koja mu je omogućavala ostanak u Kini. Iako je bio svestan rizika, znao je da je vredelo ostati jer bi bio ponovo spojen sa prodicom, i po prvi put bi mu bilo zvanično dozvoljeno da studira pravo i razvija partnerstva unutar zemlje i u inostranstvu u cilju izgradnje istinski pravnog sistema u Kini“, kaže Koen.

Koen smatra da su američke diplomate vodile iskrene pregovore, kao i da su kineske vlasti do sada ispunjavale svoj deo dogovora. Njujorški profesor, međutim, brine da neke nevladine organizacije nastoje da utiču na Čena.

„Moramo da pazimo, organizacije za zaštitu ljudskih prava moraju da paze, naročito da ne uđu u interni konflikt. Mislim da je sporazum izvanredan i mi bi trebalo da proverimo da li će kineska vlada da ga sprovede u delo, kao što treba da ga sprovedemo i mi. To iziskuje da Čen Guangčeng bude jak i za njegov oporavak biće potrebno neko vreme“, rekao je Džerom Koen.

XS
SM
MD
LG