Linkovi

Primirje na ivici kolapsa


Amaterski snimak granatiranja pobunjeničkih četvrti u sirijskom gradu Homsu
Amaterski snimak granatiranja pobunjeničkih četvrti u sirijskom gradu Homsu

Prekid vatre, uspostavljen u Siriji pre nedelju dana sve se više narušava, pošto su u bombaškim napadima ubijena šestorica sirijskih policajaca, dok su vladine snage ponovo granatirale nemirno područje Homsa.

Državna novinska agencija SANA izvestila je da su „naoružane terorističke grupe“ aktivirale eksploziv postavljen pored puta u severnoj pokrajini Idlib. Takodje se navodi da je snajperista ubio jednog policajca u južnom gradu Dara. Aktivisti pak navode da su sirijske snage nastavile da granatiraju četvrti Homsa pod kontrolom pobunjenika. U Pekingu, sirijski ministar inostranih poslova Valid Moalem je za nasilje okvirio pobunjenike.

Pre svega, istina je da sirijska vlada poštuje Ananov plan, ali ga ne poštuju naoružani pobunjenici. Njihov cilj je da unište Ananov plan i potom svale odgovornost na Siriju za nepoštovanje tog plana kako bi postigli ono što je Hilari Klinton rekla o stranoj vojnoj intervenciji.“

Do napada je došlo dok misija Ujedinjenih nacija pokušava da prati uslove prekida vatre. Očekuje se da će dodatnih dvadesetak nenaoružanih posmatrača sutra stići u Siriju. U medjuvremenu, marokanski ministar inostranih poslova, Saad Edin al-Otmani apelovao je na Rusiju da izvrši pritisak na sirijsku vladu da se pridržava prekida vatre i povuče snage iz gradova u skladu sa mirovnim planom Kofija Anana:

„I dalje želimo da Ananova misija uspe i verujemo da Ruska federacija može da igra efikasnu ulogu u uveravanju sirijske vlade da poštuje prekid vatre i uslove za povlačenja snaga iz gradova.“

Rusija je snabdela sirijsku vladu oružjem i – zajedno sa Kinom – zaštitila Asada blokirajući rezolucije Saveta bezbednosti UN-a kojima se osudjuju njegovi napadi na pobunjenike u kojima je, prema navodima svetske organizacije, od marta 2011. stradalo preko 9 hiljada ljudi.

U međuvremenu, američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je na sastanku NATO-a u Briselu da je situacija u Siriji dostigla "kritičnu tačku" i da će - ukoliko plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana ne uspe, vlada sirijskog predsednika Asada "propustiti poslednju šansu" pre nego što dodatne mere za zaustavljanje nasilja budu razmotrene.

XS
SM
MD
LG