Linkovi

Nova upozorenja Severnoj Koreji


Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je raspravljano o Severnoj Koreji
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je raspravljano o Severnoj Koreji

Kina se pridružila ostalim svetskim silama i upozorila Severnu Koreju da joj neće tolerisati dalje provokacije posle nesupešnog prošlonedeljnog lansiranja rakete dugog dometa.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, rekla je sinoć u Braziliji da su članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uključujući Kinu, saglasni da će biti „daljih posledica“ u slučaju novog provokativnog čina Severne Koreje. Skorašnji satelitski snimci pokazuju da je moguće da se Pjonjang priprema za podzemnu nuklearnu probu.

"Novo mlado vođstvo Severne Koreje ima veoma jasan izbor. Treba ozbiljno da razmotri svoju politiku, prekine provokativne akcije, otvori se prema svetu, radi na obrazovanju svog naroda, hrani narod, stavi narod ispred svojih ambicija da postane nuklearna sila i pridruži se međunarodnoj zajednici, što ćemo mi da pozdravimo", izjavila je Hilari Klinton.

Kineski državni mediji takođe pokazuju znake nezadovoljstva prema Pjongjangu, ističući da je Kina zauzela „jasan stav osuđujući“ dugotrajnog saveznika, kada je podržala saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojim se kritikuje lansiranje rakete.

U jučerašnjem jednoglasnom saopštenju, Savet bezbednosti je osudio lansiranje rakete prošlog petka kao „ozbiljno kršenje“ postojećih rezolucija Ujedinjenih nacija.

"Međunarodna zajednica ujedinjeno upućuje jasnu poruku Severnoj Koreji da su takve provokacije ozbiljne i totalno neprihvatljive. Savet bezbednosti je jasno ukazao da će svako buduće severnokorejsko lansiranje ili nuklearni test imati ozbiljne poledice", rekla je ambasadorka Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs.

Savet bezbednosti je naložio svom odboru za sankcije da pojača mere koje treba da spreče Severnu Koreju da razvija i izvozi nuklearnu i raketnu tehnologiju. U saopštenju se ističe da će Savet bezbednosti na odgovarajući način uzvratiti na svaku dalju provokaciju. Pjongjang je objasnio da je neuspešno lansiranje rakete u stvari bio pokušaj upućivanja satelita u orbitu, ali Sjedinjene Države i druge zemlje osuđuju lansiranje kao prikriveni pokušaj testiranja balističke rakete koja bi kasnije mogla da se koristi za nošenje nuklearnih bojevih glava. Postojećim rezolucijama Ujedinjenih nacija, zabranjuje se korišćenje balističke raketne tehnologije.

XS
SM
MD
LG