Linkovi

Neuspelo lansiranje severnokorejske rakete


Lansiranje severnokorejske rakete, kako je prikazano na jednom od južnokorejskih televizijskih kanala
Lansiranje severnokorejske rakete, kako je prikazano na jednom od južnokorejskih televizijskih kanala

Severna Koreja se oglušila o međunarodne proteste i lansirala svoju dugometnu raketu ali se ona raspala kratko vreme po uzletanju.

Zvanična severnokorejska novinska agencija priznala je da raketa nije stigla do orbite gde je navodno trebalo da postavi jedan meteorološki satelit, dodajući da naučnici pokušavaju da utvrde uzrok kvara. Nikakve druge pojedinosti nisu saopštene.

Američka Severna komanda saopštila je da je prvi stepen rakete pao u Žuto more, 165 kilometara od obale Južne Koreje, a da su ostali delovi pali nedaleko odatle.

Japanski ministar odbrane Naoki Tanaka izjavio je da je raketa letela oko jedan minut do visine od oko 120 kilometara pre nego što se raspala.

Bela kuća je odmah osudila lansiranje, za koje mnogi veruju da je predstavljalo prikriveno testiranje balističke rakete. U saopštenju objavljenom kratko vreme po lansiranju portparol Bele kuće, Džej Karni, oštro je kritikovao tu severnokorejsku akciju, nazvavši je „provokativnom“ i dodao da ona predstavlja pretnju regionalnoj bezbednosti i kršenje međunarodnog prava.

Raketa je lansirana uprkos rezolucijama Ujedinjenih nacija i upozorenjima od strane Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Južnokorejski ministar inostranih poslova Kim Sung-Hvan rekao je da njegova vlada razmatra nespecifikovane „kontramere“, dodajući da Severna Koreja mora da preuzme „punu odgovornost“ za svoje postupke.

Lansiranje severnokorejske rakete osudio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Mun, koji je rekao da je taj potez "za žaljenje" i da protivreči "jedinstvenom i čvrstom stavu medjunarodne zajednice".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija se tokom dana sastao na vanrednoj sednici da bi razmotrio implikacije lansiranja severnokorerjske rakete. Posle sastanka, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs, pročitala je saopštenje tog 15-članog tela u kojem se navodi da zemlje članice osudjuju potez Severne Koreje kojim se krše rezolucije Saveta. "Članice Saveta bezbednosti su se saglasile da će nastaviti konsultacije u skladu sa svojim odgovornostima u vezi sa ovim pitanjem", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG