Linkovi

Deca i roboti


Grupa letećih robota "svira" na električnom klaviru
Grupa letećih robota "svira" na električnom klaviru

Nije bilo davno kada je sama ideja o džepnom kompjuteru ili telefonu smatrana za gotovo nedostižnu. Danas, takvi uređaji imaju više mogućnosti nego njihove preteče koje su ispunjavale čitavu sobu. Robotičari smatraju da je sada na redu njihova revolucija i da će uskoro leteći roboti postati deo života, ako ne naših onda sigurno života najmlađe generacije

Na jednoj izložbi u Vašingtonu nekoliko malih lebdećih mašina funkcioniše kao orkestar, pritiskujući poluge pomoću kojih na električnom klaviru „sviraju“ temu iz filmova o agentu 007, Džejmsu Bondu.

Na događajima kao što je ovaj, u vašingtonskom Muzeju građevinarstva, deca svih uzrasta upoznaju se sa mašinama budućnosti.

„Koristimo robotiku da decu zainteresujemo za nauku, tehnologiju, inžnjerstvo i matematiku“, kaže jedan je od organizatora izložbe, vlasnik firme Infamos robotiks, Entoni Nunez. „Pomoću robota i njihovih sastavnih delova podučavamo decu o gradnji robota i o tome šta to obuhvata. Dobro je kada se zabavne stvari povezuju sa obrazovanjem“, kaže on.

Deca i roboti
Deca i roboti

Kongresmen iz Virdžinije, Džim Moran, poznat kao pristalica tehnologije i tehničkih poslova, smatra da je samo pitanje kako iskoristiti taj potencijal i energiju kod dece.

„Ako zaista želimo da iskoristimo kreativni um i duh ljudi moramo to da radimo kada su mladi, kada im je mozak kao sunđer“, kaže Moran.

Postdiplomac na Univerzitetu države Pensilvanija, Kventin Lindzi, jedan od onih koji su programirali robote, kaže da bi želeo i više.

„Za taj veliki skok treba da počnemo da razmišljamo o veštačkoj inteligenciji, o tome kako da roboti počnu da uče na osnovu sopstvenog iskustva uz minimalnu podršku ljudi“, kaže Lindzi.

A to znači da buduće generacije treba da se uključe u to već sada.

„Privući mlade ljude od početka, učiniti da to zavole u gimnaziji, na fakultetu… to nam je potrebno ovde u Americi“, kaže Lindzi.

XS
SM
MD
LG