Linkovi

Incident na sirijsko-turskoj granici


Sirijske izbeglice posmatraju granicu iz jednog od izbegličkih logora u Turskoj
Sirijske izbeglice posmatraju granicu iz jednog od izbegličkih logora u Turskoj

Turski funkcioneri kažu da su sirijske snage danas pucale preko granice na jedan izbeglički logor ranivši najmanje petoro ljudi, dan pre nego što bi dogovor o prekidu vatre postignut uz posredovanje UN trebalo da stupi na snagu.

Sirijski aktivisti izjavili su Glasu Amerike da je dvoje ljudi ubijeno u napadu kraj izbegličkog logora u jugoistočnom području Kilis. U tri turske pokrajine koje se graniče sa Sirijiom trenutno se nalazi oko 25 hiljada izbeglica.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, kaže da je incident počeo rano jutros kada su naoružani pripadnici sirijske opozicije napali snage predsednika Bašara al-Asada na pograničnom prelazu. Aktivisti kažu da su pobunjenički borci ubili najmanje šest pripadnika sirijskih snaga bezbednosti.

Turska je podigla izbegličke logore za Sirijce koji beže od krvavog ugušivanja 13-mesečnog ustanka protiv vlade u Siriji. Međunarodni izaslanik Kofi Anan ranije je planirao da sutra poseti jedan od tih logora.

Današnji pogranični incident prvi je te vrste otkada je Turska prošle godine počela da prihvata hiljade izbglica, ali slični napadi se događaju duž sirijske granice sa Libanom.

Libanski mediji izvestili su danas da je snimatelj libanskog satelitskog TV kanala Al-Džadid, Ali Šaban, poginuo od zalutalog metka koji je došao sa sirijske strane granice. Pomenuta televizija kaže da su sirijski vojnici pucali na njenu ekipu koja je bila sa libanske strane granice. Nema nezavisne potvrde o okolnostima tog incidenta.

Sutra bi trebalo da stupi na snagu mirovni plan od šest tačaka ugovoren uz pomoć posrednika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana. Ali u nasilju koje se rasplamsalo proteklih nekoliko dana ubijeno je oko 175 ljudi.

Na jednom video snimku objavljenom danas na jednom od društvenih medija na internetu osoba koja je navodno predstavnik zajedničke komande Slobodne sirijske armije, Kasim Saad Edin, objavljuje rešenost pobunjenika da od sutra poštuju prekid vatre.

Vlada predsednika Asada juče je saopštila da traži čvrste „pisane garancije“ da će pobunjenici prestati sa borbama, pre nego što povuče svoje vojnike iz gradova.

Komandant pobunjeničke Slobodne sirijske armije, Riad al-Asad, rekao je juče da su njegove snage spremne da poštuju primirje ali da neće davati nikakve garancije sirijskoj vladi.

XS
SM
MD
LG