Linkovi

Anan: Primirje u Siriji 12. aprila


Borci Slobodne sirijske armije obezbeđuju noćne demonstracije u jednom od predgrađa Damaska
Borci Slobodne sirijske armije obezbeđuju noćne demonstracije u jednom od predgrađa Damaska

Mirovni pregovarač Ujedinjenih nacija i Arapske lige, Kofi Anan, kaže da bi prekid vatre u Siriji trebalo da stupi na snagu 12. aprila, ali je priznao da se napredak ka okončanju nasilja izazvanog vladinim krvavim ugušivanjem opozicije sporo odvija.

U današnjem govoru Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija putem videolinka Anan je pozvao sirijsku vladu da primeni odredbe šestočlanog mirovnog plana, koji je uz njegovo posredstvo dogovoren prošlog meseca.

Savet bezbednosti UN pozvao je Damask da „hitno i očigledno sprovede“ svoje obaveze, uključujući rok da do 10. aprila povuče svoje snage iz naseljenih područja.

Jedan tim mirovnih pregovarača UN, koji predvodi načelnik štaba norveških oružanih snaga, generalmajor Robert Mud, stigao je danas u Siriju radi polaganja temelja za potencijalnu misiju posmatrača svetske organizacije.

Aktivisti izveštavaju da je danas bilo artiljerijske i teške puščane vatre u Dumi, jednom od predgrađa Damaska, kao i u pokrajini Idlib, u centralnom području Homs. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je Glasu Amerike da je danas poginulo 43 ljudi, pretežno civila.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, rekao je pred Generalnom skupštinom UN da je sirijski narod „žrtva užasnih nedela“, navodeći da su „gradovi, gradići i sela pretvoreni u ratne zone“.

Kofi Anan je saopštio da je sirijska vlada, u okviru postignutog sporazuma, počela da povlači trupe iz tri oblasti.

XS
SM
MD
LG