Linkovi

Benzin u Kini skuplji nego u SAD


Benzinska pumpa u Kini
Benzinska pumpa u Kini

Amerikanci gunđaju zbog visokih cena benzina, ali većina i dalje plaća za gorivo manje nego potrošači u drugim delovima sveta. Mnogi u Evropi plaćaju više od dva dolara za litar benzina – otprilike dvostruko više nego u Sjedinjenim Državama. A sada čak i kineski potrošači – koji su dugo uživali u državnim subvencijama – plaćaju gorivo više nego Amerikanci. Rast cena istovremeno povećava strahovanje od usporavanja dve najveće svetske ekonomije.

Rekordni profiti od nafte su tema izborne godine u Sjedinjenim Državama.

„Svaki put kada benzin poskupi za jedan cent, ove kompanije obično povećaju tromesečni profit za još 200 miliona dolara“
, kaže predsednik Barak Obama.

Ali Amerikanci sa sve manje gotovog novca traže olakšanje.

„Ne znam koliko je bilo prethodni put, ali se ne sećam da je bilo četiri dolara za galon.“

Amerikanci nisu jedini koji se žale. Sve veće cene goriva počinju da pogađaju i kineske vozače. Cena benzina u Pekingu je za manje od dva meseca povećana dva puta, da bi se suzbila upotreba fosilnih goriva. I sada, kineski potrošači plaćaju više od Amerikanaca. Jedan vozač kamiona kaže da transportne kompanije posebno trpe štetu.

„Naša kompanija ima desetine kamiona. Ako jedan litar košta pola juana više i ako svaki kamion troši preko 400 litara dizela, onda po svakom vozilu gubimo 200 ili 300 juana.“

Ekonomista u Azijskoj banci za razvoj, Žuang Đijan, kaže da su zbog viših cena goriva kineske kompanije manje konkurentne.

„Ako cena nafte ode vrlo visoko, to će uticati na različite industrije i na posletku usporiti brzinu njihovog rasta.“

Potrošnja energije u Sjedinjenim Državama opada, ali raste na tržištima u usponu, kao što su kinesko i indijsko. Veća potražnja znači više cene, ali stručnjak za naftu Sajmon Vardel kaže da neizvesnost u zemljama koje proizvode naftu kao što je Iran, dodatno utiče na rast cena u svetu.

„Bio bi dovoljan samo poremećaj u Iranu, odnosno količine koju izvozi, jer se iz Irana izvozi oko dva miliona barela dnevno. Ako to nestane sa tržišta, istina je da ćemo onda imati određene probleme pokušavajući da nadoknadimo toliko snabdevanje.“

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte na svetu, kaže da je spremna da poveća proizvodnju ako to bude potrebno. Ali bez skorog olakšanja situacije, Vardel kaže da će rast cena ugušiti ekonomski rast, ne samo u Kini i Sjedinjenim Državama, nego u celom svetu.

„Globalna ekonomija se još oporavlja i takve cene bi je malo vratile unazad.“

Ali cene nafte izgleda da se izjednačuju. Cena sirove nafte za buduće isporuke je prošle nedelje pala na šestonedeljni minimum, zahvaljujući nagoveštajima da se Sjedinjene Države i Evropa približavaju otvaranju svojih stratešklih rezervi - da bi zaustavile rast cena.

XS
SM
MD
LG