Linkovi

Počeo nuklearni samit u Seulu


Počeo nuklearni samit u Seulu
Počeo nuklearni samit u Seulu

U južnokorejskoj prestonici Seulu danas je počeo dvodnevni samit o nuklearnoj bezbednosti na kojem učestvuju lideri 53 zemlje. Američki predsednik Barak Obama iskoristio je učešće na samitu i za bilateralne susrete sa liderima Kine i Rusije sa kojima je razmotrio neka od najvažnijih medjunarodnih pitanja.

Obezbedjenje nuklearnog materijala bilo je jedno od ključnih pitanja za predsednika Obamu koji je na početku svog mandata najavio da će predvoditi globalna nastojanja u tom pravcu. Sjedinjene Države i vodeći evropski snabdevači danas su saopštili da su postigli saglasnost o odustajanju od upotrebe visoko radioaktivnog obogaćenog uranijuma u medicinske svrhe kako bi unapredili globalnu nuklearnu bezbednost.

Predsednik Obama se na marginama samita sastao sa kineskim predsednikom Hu Djintaom. On je juče apelovao na Kinu da iskoristi svoj uticaj da obuzda nuklearne ambicije Pjongjanga. Američki zvaničnici su saopštili da su dve zemlje postigle saglasnost o koordinisanju odgovora na najavljeno lansiranje satelita od strane Severne Koreje, kao i u odnosu na iranski nukelarni program. Predsednik Obama je izjavio da Sjedinjene Države i Kina imaju zajednički interes da se suoče sa tim problemima.

„Imamo zajednički interes da osiguramo poštovanje medjunarodnih normi u vezi sa neširenjem nuklearnog oružja. Mislim da je saradnja Sjedinjenih Država i Kine važna ne samo za naše zemlje već i za ceo svet.“

Predsednik Obama se takodje sastao sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom. Posle razgovora sa ruskim liderom, Obama je izjavio da ima mesta za još jedan sporazum o nuklearnom razoružanju izmedju Sjedinjenih Država i Rusije i da bi dve zemlje trebalo da nastave da smanjuju svoje nuklearne arsenale.

U jednom nezvaničnom komentaru, za koji, kako izgleda dvojica lidera nisu želela da bude objavljen, američki predsednik je rekao Medvedevu da će imati više fleksibilnosti da se suoči sa pitanjima razoružanja posle predsedničkih izbora u novembru. Ruski predsednik je odgovorio da to shvata i da će preneti tu poruku novoizabranom ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu.

Dvojica lidera takodje su razgovarala o situaciji u Siriji i mirovnoj misiji specijalnog izaslanika UN i Arapske lige, Kofija Anana. Predsednik Obama je priznao da u stavovima dve zemlje postoje razlike , ali je naglasio da je postignuta saglasnost o podršci misiji Kofija Anana.

„Mada je u prošlosti bilo razlika složili smo se da podržimo nastojanja Kofija Anana kako bi se okončalo krvoproliće u Siriji i kako bismo pronašli mehanizam koji bi obezbedio da sirijski narod dobije reprezentativnu i legitimnu vladu koja će služiti njegovim interesima.“

Ruski predsednik Medvedev je izjavio da su uprkos postojećim razlikama odnosi SAD i Rusije dostigli najviši nivo za proteklih deset godina.

XS
SM
MD
LG