Linkovi

Novi procvat poljoprivrede u Irskoj


Poljoprivredni koledž Palaskenri
Poljoprivredni koledž Palaskenri

Irska je ponovo ušla u recesiju, drugi put od početka finansijske krize pre četiri godine. Mnogi sektori ekonomije se bore za opstanak. Ali jedno od tradicionalnih irskih zanimanja – poljoprivreda – ponovo je postalo privlačno. Povećava se upis u poljoprivredne škole. Jedan od takvih koledža na zapadu zemlje je gotovo prestao da radi, ali sada ponovo cveta.

Građevinska lokacija u blizini Limerika u zapadnoj Irskoj, postaće supermarket. Ali poput mnoštva snova u Irskoj, lokacija se zaglibila u prošlost. Štednja, viši porez i manje trošenje, nanose štetu lokalnom stanovništvu. Mnogi mladi odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom budućnošću.

Ali ne i ovi studenti. Oni imaju slobodan dan u Poljoprivrednom koledžu Palaskenri – nekoliko kilometara od one građevinske lokacije. Na koledžu se uče poljoprivredni predmeti, ali i rad sa traktorom i drugom mehanizacijom. Koledž vode kaluđeri i pre nekoliko godina je bio gotovo zatvoren. U vreme ekonomskog buma u Irskoj, poljoprivreda nije bila popularna i broj studenata se smanjio na minimum. Direktor koledža je Džon Makarti.

„Poljoprivreda je bila prljava reč. Budućnost u poljoprivredi je bila neizvesna, roditelji su sinovima i kćerima savetovali da rade bilo šta sem poljoprivrede. A ono što je, pretpostavljam, zaista izuzetno kada se pogleda unazad, jeste pitanje kako je tolika promena mogla da se odigra u tako kratkom periodu... Sada smo u periodu u kojem svaki roditelj u Irskoj koji poseduje farmu, pa čak i ljudi u urbanim zajednicama, razmišljaju o tome da li postoji ikakav način da privole svoje dete da ode u poljoprivredu.“

Palaskenri nije usamljen u popularnosti. Broj polaznika svih poljoprivrednih koledža u zemlji se od 2006. udvostručio. Ali nedostatak drugih mogućnosti nije jedino što povećava privlačnost poljoprivrede. Globalne cene govedine, jagnjetine i mleka su se povećale. Irska sve to izvozi. Prema tome, čak i u vreme kada se domaća irska ekonomija bori sa teškoćama, mnogi poljioprivrednici žive dobro. Evo šta o tome kažu nastavnik i đak jedne lokalne srednje škole.

„Jednostavno možete da odete na svoje porodično imanje, a ne da idete u Australiju u potrazi za poslom i to je vrlo zgodno.“

„U poljoprivredi ima posla, a oni koji se bave inženjerstvom ili računovodstvom ili takvim stvarima, imaju vrlo male izglede da se zaposle – u redu, otići će na studije, ali nemaju izglede da se zaposle u budućnosti, tako da u tom pogledu reskiraju. Poljoprivreda je u ovom momentu sigurnija – a definitvno se povećala i zarada“, kaže nastavnik Pedi Malvihili.

U Irskoj je u toku sezona jagnjenja. U ime svojih mladih ljudi, Irska se nada da će njen poljoprivredni sektor moći još više da napreduje i to, takođe, u kratkom vremenskom intervalu.

XS
SM
MD
LG