Linkovi

Testiranje lekova protiv tuberkoloze


Rentgenski snimak pluća zaraženih tuberkolozom
Rentgenski snimak pluća zaraženih tuberkolozom

Globalno udruženje javnih i privatnih zdravstvenih stručnjaka obeležilo je ovogodišnji Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. mart, pokretanjem kliničkih testova na ljudima za nove lekove protiv tuberkuloze, u Južnoj Africi, Tanzaniji i Brazilu. Visoki vladini zvaničnici u Sjedinjenim Državama pozdravili su testiranje koje obećava da će pomoći u kontroli bolesti koja je postala veoma otporna na postojeće tretmane.

Sa skoro 4 hiljade ljudi koji umru od tuberkuloze svakog dana širom sveta, zdravstveni zvaničnici ističu da su za kontrolu tuberkuloze hitno potrebni novi lekovi. U kliničkim ispitivanjima koje je pokrenulo Udruženje za borbu protiv tuberkuloze – na osam mesta u Africi i Južnoj Americi – biće testiran novi način lečenja te smrtonosne i veoma zarazne bolesti respiratornih organa.

Novi protokol sadrži novi antibakterijski lek koji je pokazao obećavajuće rezultate u uništavanju bakterija tuberkuloze mnogo brže, u kombinaciji sa već poznatim lekovima. Doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti kaže da će protokol biti testiran i na bakterijama koje su osetljive na lekove i na onima koje su otporne na njih.

„To je veoma važan korak napred u opštem zahtevu od pre više godina da se razvije ne samo pojedinačni lek već i protokol za lečenje tuberkuloze.“

Doktor Mel Spigelman je predsednik Globalnog udruženja za borbu protiv tuberkuloze. On veruje da bi novi protokol mogao da promeni načine za lečenje tuberkuloze širom sveta i ističe da bi ciklus novog tretmana lekovima mogao da bude kraći i jeftiniji od postojećeg, koji traje šest do 30 meseci.

„Mislim da smo postigli naredni korak i da smo mnogo bliže vremenu kada ćemo moći da tretiramo tuberkulozu baš kao i svaku drugu običnu infekciju, odnosno u roku od možda samo dve nedelje uz jednostavni lek.“

Doktorka Dženet Vudkok iz američkog Sekretarijata za hranu i lekove kaže da bi tuberkuloza mogla bolje da se kontroliše kada bi postojalo više vrsta novih lekova protiv te bolesti, zato što tokom određenog vremena, bakterije postaju otporne na različite kombinacije lekova.

„Nadležni širom sveta bi trebalo da dobro razmisle o tome na koji način dostaviti lekove na tržište, i nove kombinacije protiv tuberkuloze i pojedinačne lekove.“

„Mislim da je jedan od najvećih izazova pronaći odgovarajući lek i poboljšati taj lek i dijagnostiku, kao i imati mogućnost da pojedinačne države dostave te lekove osobama kojima su potrebni.“

Robert Klej iz američke Agencije za medjunarodni razvoj upozorava da trenutno postoji 10 eksperimentalnih lekova koji su u kliničkim ispitivanjima, koja su najvećim delom finansirana od strane Sjedinjenih Država i ostalih zemalja donatora. Međutim, stručnjaci kažu da će, čak i kada lek bude odobren, biti potrebno nekoliko godina pre nego što on postane sastavni deo regularnog tretmana protiv tuberkuloze. Čitav lanac, od razvoja leka do upotrebe, mora da bude usaglašen, kažu stručnjaci, ako želimo da bitka protiv tuberkuloze bude dobijena.

XS
SM
MD
LG