Linkovi

Potraga u Francuskoj


Francuzi izražavaju žalost za žrtvama u Tuluzu
Francuzi izražavaju žalost za žrtvama u Tuluzu

Stotine policajaca u Francuskoj uključeno je u potragu za napadačem koji je juče ubio jednog rabina i troje dece ispred jevrejske škole u Tuluzu, dok se u školama širom zemlje minutom ćutanja odaje pošta žrtvama.

Ministar unutrašnjih poslova Klod Gean rekao je danas novinarima da je identitet napadača još nepoznat, ali da je ta osoba verovatno nosila na sebi malu kameru radi snimanja zločina i objavljivanja snimka na internetu.

„Taj podatak pojašnjava uspostavljeni profil ubice. Svi očevici su primetili da je to bila hladna i odlučna osoba koja je pokazala veliku dozu svireposti. Činjenica da je snimio svoje delo kako bi ga ponovo video ili objavio potvrđuje uverenje da je to neko ko je veoma neosetljiv i nepopustljiv“, rekao je Klod Gean.

Osoba osumnjičena za jučerašnja ubistva ispred škole Ozar Hatora takođe je osumnjičena za ubistva trojice francuskih vojnika severnoafričkog i karipskog porekla, počinjena u dva odvojena napada prošle nedelje u Tuluzu i obližnjem Montaubanu. U sva tri slučaja ubica je pobegao motorciklom. Vlasti u području oko Tuluza podigle su pripravnost na terorističke napade na najviši stepen i pojačale bezbednost kraj jevrejskih i muslimanskih škola i bogomolja.

Među poginulima su dva mala sina ubijenog rabina i ćerka direktora škole. Svo četvoro su imali dvojno francusko i izraelsko državljanstvo, a njihova tela će danas avionom biti prebačena u Izrael radi sahrane.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je danas minutom ćutanja u jednoj školi u Parizu poveo naciju u izražavanju žalosti za ubijenima. Sarkozi je takođe suspendovao svoju predsedničku kampanju do sutra.

U Francuskoj živi najmanje pola miliona Jevreja što je najveća jevrejska zajednica u Evropi. Ubistva u Tuluzu su najgori napad na tu zajednicu od početka osamdesetih godina.

XS
SM
MD
LG