Linkovi

Protest zbog podzemne železnice


Izgradnja nove linije na Drugoj aveniji u Njujorku
Izgradnja nove linije na Drugoj aveniji u Njujorku

Stanovnici i vlasnici firmi duž nove linije podzemne železnice u Njujorku, koja se gradi od 2007, kažu da im izgradnja uništava život i finansije.

Fransisko Kihada je prvi put pogledao kroz izlog svoje radnje za unutrašnju dekoraciju pre 45 godina i kaže da je pogled koji se pružao bio svetao kao i njegova budućnost.

„Odustao sam od pranja izloga, jer me to košta i potpuno mi je jasno da će za nedelju ili dve sve biti isto.“

Kihada objašnjava da izgradnja ometa prilaz njegovoj radnji i da se posao prepolovio. Mnogi pešaci, među kojima su i potencijalne mušterije, prelaze na drugu stranu ili u potpunosti obilaze Drugu aveniju. Mnoge radnje su zatvorene. On dodaje da niko nije dobio nikakvu nadoknadu štete i da su mnogi vlasnici potrošili svu ušteđevinu. Fej Jang, koja stanuje u komšiluku, takođe se žali.

Buka je nesnosna. Istovremeno je i zastrašujuća. Gotovo pomislite da ste izloženi napadu kada počnu eksplozije dinamita. To liči na eksploziju bombe.“

Kihada opisuje eksplozije kao mini zemljotrese i kaže da su zidovi njegovog lokala puni naprslina od eksplozija. Vlasnici lokala kažu da su u dobrim odnosima sa građevinskim radnicima od kojih neki pomažu vlasnicima firmi na Drugoj aveniji. Međutim, vlasnici firmi se žale da sastanci sa opštinskim zvaničnicima nisu doneli nikakvu korist.

Oni su bili prezauzeti da bi čuli naše žalbe, da bi čuli našu muku. Došli su gotovo kao da su krenuli u cirkus da vide čudovišta.“

Zvaničnici njujorškog sistema javnog prevoza su odbili molbu Glasa Amerike za intervju. Međutim, bivši predsednik Metropolitenske uprave javnog prevoza, Džej Volder, bio je optimista u pogledu napredovanja radova u vreme kada su bušilice prošlog septembra otvorile poslednji tunel.

„Ovo je fantastično. Znate, kada ste na površini zemlje, ponekad je teško da sagledate da li projekat napreduje ili ne. A onda siđete ovde pod zemlju i vidite kako vam pred očima raste tunel duž Druge avenije.“

Vlasnik restorana Dejv Gudsajd kaže da je morao da otpusti radnike i uzme kredite da bi preživeo višegodišnje građenje. Ipak, priznaje da će se nova linija na kraju isplatiti.

„Ako imate stan na 72 ulici, koja je samo jedan blok udaljena od podzemne železnice, to je ono što ćete da unovčite, taj stan će imati veću vrednost, ali će grad tu vrednost da vam oporezuje.“

Fransisko Kihada i drugi kažu da je to mala nadoknada, ako ne mogu da opstanu dovoljno dugo da bi očekali korist od toga. Projekat se izvodi u etapama. Završetak izgradnje je pomeren do 2016.

XS
SM
MD
LG