Linkovi

Ruska opozicija najavljuje neposlušnost


Opozicioni demonstranti na Puškinovom trgu u Moskvi sa transparentom na kome piše "Moskva suzama ne veruje"
Opozicioni demonstranti na Puškinovom trgu u Moskvi sa transparentom na kome piše "Moskva suzama ne veruje"

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni obećava kampanju građanske neposlušnosti zbog, kako smatra, ukradenih izbora Vladimira Putina.

Navalni kaže da će desetine hiljada građana izražavati proteste na ulicama ruskih gradova i da će demonstracije trajati dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Tokom jučerašnjih protesta u Moskvi protiv Vladimira Putina policija je uhapsila Navalnog zajedno sa još nekoliko stotina pristalica opozicije. On je kasnije oslobođen. Mnogi od demonstranata skandirali su „Rusija bez Putina“ i „Vlast milionima, a ne policiji“.

Istovremeno, ispred Kremlja se okupilo nekoliko hiljada Putinovih pristalica mašući ruskim zastavama.

Premijer Putin je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, održanom u nedelju. Evropski posmatrači kažu da su izbori nesumnjivo bili pristrasni prema Putinu, kao i da je na trećini izbornih mesta bilo nepravilnosti u glasanju.

Putin je te izbore nazvao „otvorenom i poštenom borbom“.

Svetski lideri prihvatili su Putinovu pobedu sa rezervom. Šef spoljne politike Evropske unije Ketrin Ešton, pozvala je ruske lidere da obrate pažnju na „nedostatke“ koje su uočili međunarodni posmatrači.

Američki Državni sekretarijat čestitao je ruskom narodu na izborima i saopštio da se nada saradnji sa novoizabranim predsednikom. Ali Stejt department je takođe pozvao Moskvu da sprovede „nezavisnu i uverljivu“ istragu o navodnim kršenjima izbornih pravila.

XS
SM
MD
LG