Linkovi

Pobunjenici se povukli iz Homsa


Pristalice Slobodne sirijske armije skandiraju parole protiv vlade u jednom od predgrađa grada Idliba
Pristalice Slobodne sirijske armije skandiraju parole protiv vlade u jednom od predgrađa grada Idliba

Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio je danas rezoluciju kojom se sirijske vlasti oštro osuđuju zbog kršenja ljudskih prava i napada na civile. Sirijske snage bezbjednosti danas su ušle u opkoljenu četvrt Baba Amr u Homsu, nakon povlačenja pobunjenika.

Snage lojalne sirijskom predsjedniku su nakon ulaska u četvrt Baba Amr počele s racijama i hapšenjima, dok je najmanje 17 osoba poginulo, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Pobunjenici iz takozvane Baba Amr revolucionarne brigade saopštili su da se povlače kako bi zaštitili oko 4.000 civila koji nisu željeli da napuste svoje domove. Takođe su naglasili da je riječ o taktičkom povlačenju koje je, između ostalog, rezultat pogoršane humanitarne situacije odnosno nestašica hrane, lijekova, vode, električne energije, kao i nedostatka oružja. Sirijske vlasti su u međuvremenu, kako je naveo Međunarodni komitet crvenog krsta, dozvolile ulazak humanitarnih radnika u nemirno područje.

"Bezbjednosna situacija u četvrti Baba Amr je i dalje nejasna za Međunarodni komitet crvenog krsta i Sirijski crveni polumjesec. Jasno je međutim da su humanitarne potrebe izuzetno velike, kada je riječ o pristupu hrani i vodi i evakuaciji povrijeđenih i bolesnih. Zbog toga bi trebalo da budemo tamo što je prije moguće”, naveo je Hikam Hasan, portparol Medjunarodnog crvenog krsta.

Nasilje u Siriji prethodno je osudio Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koji je u danas usvojenoj rezoluciji pozvao sirijske vlasti da odmah okončaju nasilje i svako kršenje ljudskih prava. Za rezoluciju je glasalo 37 od 47 članica, Kina Rusija i Kuba su bile protiv, tri zemlje su bile uzdržane, dok četiri nisu glasale. Američka ambasadorka za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama poručila je da griješe oni koji su protive rezoluciji.

“Izolacija Kine, Rusije i Kube je tužna, ali i očekivana. Značenje ovog glasanja je govoto isto toliko važno za te tri države, kao i za Asadov režim. One se nalaze na pogrešnoj strani istorije i mislim da bi ovaj ishod mogao da im pomogne da shvate da nisu u pravu”, istakla je američka ambasadorka za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama Elejn Čemberlen Donahju.

Ruski ambasador je međutim optužio Savjet za jednostranost.

Ova rezolucija je još jedan primjer jednostranog, ispolitiziranog pristupa situaciji u Siriji, koji nameću pojedine zemlje. Tekst nije izbalansiran i jednostrano okrivljuje sirijsku vladu za nasilje. Takođe ne šalje nikakve konstruktivne signale da treba da nađemo političko i diplomatsko rješenje krize”, poručio je Vladimir Zeglov.

Sirijska delegacija je, po svemu sudeći, bojkotovala razgovore, nakon što je amabasador te zemje u utorak napustio samit. Sirijsko mjesto danas je bilo prazno. Prema podacimaa Ujedinjenih nacija, sirijske snage bezbjednosti ubile su najmanje 7.500 civila od početka protesta prije gotovo godinu.

XS
SM
MD
LG