Linkovi

Humanitarna situacija u Siriji sve teža


Prizor sa masovnih studentskih demonstracija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, održanih u sredu, 22. februara, u sirijskom gradu Alepu
Prizor sa masovnih studentskih demonstracija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, održanih u sredu, 22. februara, u sirijskom gradu Alepu

Državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da će sirijski predsednik skupo platiti kršenje prava Sirijaca i ignorisanje međunarodnih poziva za okončanje obračuna sa opozicijom. Klinton, uz predstavnike više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija, prisustvuje konferenciji u Tunisu čiji cilj je okončanje nasilje u Siriji u kojem su poginule hiljade ljudi.

Predstavnici oko 70 zemalja okupili su se u Tunisu na prvom sastanku „Prijatelja Sirije“. Zapadne i arapske nacije traže od sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da zaustavi 11-tomjesečni obračun sa opozicijom i dozvoli isporuku pomoći civilima koji su pogođeni sve žešćim nasiljem.

Sastanak se održava dok amaterski video snimci pokazuju nastavak nemilosrdnih napada na Homs, a svijet sve oštrije osuđuje nasilje u kojem su poginule hiljade ljudi. Na ovom snimku, čiju autentičnost nije bilo moguće potvrditi, vide se naoružani pripadnici Slobodne sirijske vojske. S obzirom na to da nema mnogo nagovještaja riješenosti međunarodne zajednice da interveniše kako bi se nasilje okončalo, glavna sirijska opoziciona grupa saopštila je da se pobunjenici u Siriji već snabdijevaju oružjem.

"Ova situacija traje gotovo godinu i više od 7000 ljudi je poginulo. Zbog toga moramo da povećamo pritisak i nastavimo da ulažemo ove napore. Činjenica je da se udružio veliki broj zemalja i da će sada zajedno preduzeti mnoge mjere, diplomatske mjere kao što su slabljenje diplomatskih veza, ekonomski pritisak. Mislim da će to imati sve veći uticaj, iako je riječ o sporom procesu”, kazao je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg.

Sa predstavnicima opozicionog Sirijskog nacionalnog, koje je označeno kao legitimni predstavnik sirijskog naroda, danas je razgovarala državna sekretarka Hilari Klinton koja je naglasila da će sirijski predsjednik skupo platiti za kršenje prava Sirijaca.

U Tunisu su se okupile i Asadove pristalice, koje su pokušale da prodru u kompleks gdje se održavaju sastanci. U Nacrtu deklaracije sa konferencije, Sirija se poziva da odmah prekine nasilje. Takođe se traži da se Ujedinjenim nacijama obezbijedi pristup Homsu i da se agencijama dozvoli da isporuče pomoć civilima. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je danas da pregovara sa sirijskim zvaničnicima i opozicionim snagama u Homsu i da insistira na evakuaciji bolesnih i povrijeđenih stanovnika kojima je potrebna pomoć.

"Međunarodni komitet Crvenog krsta i Sirijski Crveni mjesec se nalaze u četvrti Baba Amr u Homsu kako bi pokušali da evakuišu sve povrijeđene bez izuzetaka i to putem direktnih pregovora sa sirijskim vlastima i opozicijom”, kazao je portparol Međunarodnog komiteta Hikam Hasan.

U Tunisu, delegati ističu da je, nakon što su Rusija i Kina blokirale napore u Ujedinjenim nacijama da se okočna nasilje, cilj sastanka da se Asad natjera da propusti pomoć, kao i da se utvrde okviri za eventualnu predaju vlasti u zemlji.

XS
SM
MD
LG