Linkovi

Sastanak "Prijatelja Sirije" u Tunisu


Požar nakon napada bezbednosnih snaga na četvrt Baba Amr u sirijskom gradu Homsu
Požar nakon napada bezbednosnih snaga na četvrt Baba Amr u sirijskom gradu Homsu

Zvaničnici iz desetina zemalja se sutra sastaju u Tunisu, da usaglase podršku sirijskoj opoziciji. Prvi sastanak grupacije nazvane „Prijatelji Sirije“, održava se posle nedavnog ruskog i kineskog blokiranja akcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Meseci demonstracija poput ovih i sahrana kao što je ova, koju su napale sirijske trupe, izazvali su veliko međunarodno negodovanje i glasanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Predloženom rezolucijom je traženo povlačenje trupa iz sirijskih gradova, oslobađanje zatvorenika i pokretanje novog političkog procesa.

Međutim, Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju – što je označilo razočaravajući završetak jednomesečnih napora da se međunarodna zajednica udruži. To je bila i pobeda sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji je pojačao obračun sa demonstrantima. On prkosi ne samo Ujedinjenim nacijama, nego i Arapskoj ligi, koja predvodi akcije „Prijatelja Sirije“. Rusija neće prisustvovati sastanku u Tunisu, a možda i Kina, ali će na njemu biti američka državna sekretarka Hilari Klinton.

„Uputićemo jasnu poruku Rusiji, Kini i ostalima koji i dalje nisu sigurni kako treba postupiti sa sve većim nasiljem, ali sve do sada na žalost donose pogrešne odluke.“

Hilari Klinton želi da se grupacija dogovori o dodatnim sankcijama, jačoj osudi Asadovog gušenja protesta, čvršćim vezama sa opozicijom i većoj pomoći Sirijcima zahvaćenim nasiljem. Međutim, najmanje jedna sirijska opoziciona organizacija smatra da je taj pristup pogrešan.

Članovi organizacije pod nazivom „Izgradnja sirijske države“, kažu da je budućnost njihove zemlje postala okosnica nadmetanja velikih sila, bez vođenja računa o sirijskom narodu. Lider organizacije, bivši politički zatvorenik Luej Husein, kaže da međunarodna zajednica mora da se ujedini i ubedi predsednika Asada da započne stvarne razgovore o tranziciji.

„Tu se uistinu ne radi o mekšem ili tvrđem pristupu. Ne. Ono što mi želimo jeste da svi ovi blokovi postignu konsenzus u pogledu pronalaženja rešenja sirijske krize.“

Husein kaže da će sastanak u Tunisu biti u najvećoj meri reklamna vežba. Ali drugi tvrde da već postoji širok međunarodni konsenzus. Trinaest država je podržalo neuspelu rezoluciju Saveta bezbednosti. Generalna skupština je usvojila sličnu, iako neobavezujuću meru. Organizatori sutrašnjeg sastanka se nadaju da će to moći da se nadgradi, da će dobiti ustupke od Damaska, izvršiti pritisak na Rusiju i Kinu da im se pridruže i što je najvažnije – da će prekinuti nasilje.

XS
SM
MD
LG