Linkovi

Stotine Tibetanaca uhapšene u Kini


Prizor sa demonstracija u kineskom Tibetu
Prizor sa demonstracija u kineskom Tibetu

Grupa za ljudska prava Hjuman rajts voč kaže da su kineske vlasti uhapsile više stotina Tibetanaca koji su se nedavno vratili iz Indije, gde su slušali verske pouke svog duhovnog vođe Dalaj Lame.

Pomenuta organizacija, čije sedište je u Njujorku, saopštila je kako veruje da je ovo prvi takav slučaj od sedamdesetih godina, kada su obični Tibetanci sa važećim vizama i pasošima masovno hapšeni i primoravani da prođu kroz proces takozvane „re-edukacije“.

Kina nije iznela pojedinosti o toj oštroj meri ali zvanična novinska agencija Šinhua navodi danas predstavnika Ministarstva inostranih poslova Liu Veimina, koji je rekao da su mere za učvršćivanje „društvenog uređenja“ u oblastima naseljenim Tibetancima „apsolutno neophodne“ u borbi protiv „separatističkih aktivnosti“. Liu je rekao da ne zna ništa o pomenutim hapšenjima, koja su se dogodila uoči tibetanske Nove godine, 22. februara.

U svom saopštenju Hjuman rajts voč je tu meru nazvao „kršenjem kineskih i međunarodnih prava“ i zatražio momentalno oslobađanje uhapšenih.

XS
SM
MD
LG