Linkovi

Žestoki napadi na Homs


Amaterski snimak područja grada Homsa sa dimom od eksplozija artiljerijskih granata
Amaterski snimak područja grada Homsa sa dimom od eksplozija artiljerijskih granata

Sirijski aktivisti kažu da su vladine snage bezbednosti nastavile napade na žarište protesta, grad Homs, dan pošto je Arapska liga odlučila da zatraži osnivanje mirovnih snaga i pojačala podršku opoziciji protiv predsednika Bašara al-Asada.

Aktivisti kažu da su danas nastavljeni artiljerijski napadi na četvrt Homsa Baba Amrž, i da su od početka granatiranja, 4. februara, u gradu poginule stotine ljudi. Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg rekao je danas da Arapska liga, kako se izrazio,“nije mogla da uputi jasniju poruku Siriji“ kada je usvojila rezoluciju kojom se zemlje članice pozivaju da pruže punu podršku sirijskoj opoziciji.

Hejg u saopštenju kaže da predsednik Asad „ne bi smeo da sumnja“ u rešenost međunarodne zajednice da prekine nasilje u Siriji. Damask je odmah odbacio rezoluciju Arapske lige, a sirijski ambasador u ligi, Ahmed Jusef, rekao je da ta odluka odražava „histeriju“ u vladama arapskih zemalja zato što nisu uspele da izdejstvuju usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o, kako je rekao, „stranoj intervenciji“ u Siriji.

XS
SM
MD
LG