Linkovi

SAD zatvorile ambasadu u Siriji


Američki ambasador Robert Ford prilikom jednog ranijeg susreta sa predsednikom Sirije Bašarom al-Asadom
Američki ambasador Robert Ford prilikom jednog ranijeg susreta sa predsednikom Sirije Bašarom al-Asadom

Sjedinjene Države su zatvorile svoju ambasadu u Siriji i povukle preostale diplomate, navodeći kao razlog pogoršanje bezbednosti.

Američki Državni sekretarijat saopštio je danas da su sve aktivnosti ambasade obustavljene i da su ambasador Robert Ford i druge diplomate napustili Siriju. Sjedinjene Države su upozorile prošlog meseca da će zatvoriti svoje poslanstvo u Damasku ako Sirijska vlada ne posveti pažnju rešavanju bezbednosne situacije, ističući bezbednost svog osoblja i nedavne eksplozije automobila-bombi.

Ta odluka, doneta u jeku novih napada u sirijskim gradovima, još više će izolovati vladu prdsednika Bašara al-Asada.

Sirijski aktivisti za ljudska prava izvestili su danas da su najmanje 24 osobe ubijene i mnogo više ranjeno u najnovijem bombardovanju grada Homsa od strane sirijskih snaga.

Arapske satelitske televizijske stanice prenose današnje snimke iz Homsa na kojima se vidi dim koji se diže iz oštećenih zgrada. Napadnuto je nekoliko delova grada, a eksplodirao je i jedan naftovod.

Sirijska državna televizija kaže da iza tih napada stoje, kako ih naziva, „terorističke bande“.

Nema nezavisnih potvrda o pomenutim žrtvama jer Sirija ograničava nezavisno izveštavanje iz zemlje.

Do najnovijeg nasilja došlo je nekoliko dana pošto su aktivisti izvestili o, kako su ga nazvali, masakru u Homsu, u noći između petka i subote, kada su vladine snage izvršile artiljerijski napad na grad u kome je po izjavama aktivista poginulo najmanje 200 ljudi. Kako izgleda to je bio jedan od najsmrtonosnijih incidenata u 11-mesečnom ustanku protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

U međuvremenu, Kina je ponovo branila svoj veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se odobrio plan Arapske lige za povlačenje predsednika Asada sa vlasti. Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Veimin takođe je odbacio kritike da je Kina u ovom konfliktu stala uz režim predsednika Asada.

Kina i Rusija su u subotu stavile veto na pomenutu rezoluciju, što je izazvalo kritike zapadnih zemalja.

XS
SM
MD
LG